Cum se organizeaza activitatea in depozite?

0 Shares
0
0
0

Asigurarea unei bune desfasurari permanente a activitatii din intreprinderi implica si crearea de stocuri pentru mai multe materiale si pentru mai multe bunuri necesare in procesele de productie. In scopul acesta se utilzeaza mai multe modele de rafturi.

Stocurile care au resurse materiale se pastreaza in depozit pana in momentul in care va incepe procesul de productie. La fel cum si produsele finite care sunt obtinute pana la momentul in care intra in circulatie, sunt depozitate sub forma de stocuri si se mentin in depozite.

Numarul, marimea si cimpetenta depozitelor tin de denumire, de marimea nivelului in ceea ce priveste consumul de materiale, de dimensiunile pe care le au intreprinderile, de specializare si de cooperare sau de modul in care se organizeaza aprovizionarea.

Depozitele sunt in general cladiri si constructii sau suprafete care sunt amenajate special cu instalatiile care sunt necesare pentru a realiza operatiunile legate de manipulare si de stocare a unor materiale sau a unor produse finite. Si faptul ca sunt depozite permite sa se asigure o continuitate in procesul de productie in special in sectiile de baza si in plus au si rolul de a asigura satisfacerea operativa a cererii.

In magazine sunt spatii unde se depoziteaza materiile prime, bunurile si stocurile care ar trebui sa fie prelucrate. Exista si magazii care permit cumpararea de materii prime care asigura continuitatea activitatilor din acest spatiu de productie.

Cele mai multe obiective ce tin de activitatea din depozite sunt cele de a pastra in bune conditii toate materialele sau produsele finite, reducerea de costuri de manipulare, depozitare ori transport, folosirea completa a spatiilor pentru a se depozita marfurile si asigurarea unei bune evidente a situatiei stocurilor in care se afla materii prime, produse si materiale de o mare importanta pentru productie.

Modul in care se proiecteaza un depozit se face fie in primele etape alaturi de toate celelalte unitati existente in intreprinderi sau in mod curent si asta din cauza schimbarilor care ar putea sa apara in activitatile fabricilor si care pot sa schimbe profilul depozitelor.

Avantajele unor depozite centralizate sunt timpul mic de deplasare a materialelor in punctele de consum ceea ce duce la o mai buna satisfacere a cerintelor pe care consumatorii le au si la posibilitatea de a detine mai multe materiale necesare in mai multe subunitati.

Avantajele penru a se face depozite descentralizate sunt cheltuielile administrative care sunt foarte reduse si o buna utilizare a personalului existent in depozit. Se evita si dublarea spatiului pentru articolele de acelasi fel, iar stocurile sunt mai mici si toata evidenta produselor se face in acelasi loc.

De asemenea, exista mai multe tipuri de depozite si fiecare se poate clasifica tinand cont de mai multe aspecte. Unul dintre ele este modul in care depozitul este construit din punct de vedere tehnic. Depozitele pot fi in acest sens inchise, deschise sau semideschise.

Tinand cont de specializare sunt si depozite universale in care se mentine o gama ceva mai larga de materiale si de produse, dar si depozite de specialitate unde se pastreaza doar unele resurse.

0 Shares
You May Also Like
Cum functioneaza turbosuflantele?

BlogCum functioneaza turbosuflantele?

Turbosuflanta este un element mecanic care indeplineste functia de a imbunatati atat performanta, cat si consumul motorului. Dupa…
Tipuri de brazi artificiali

BlogTipuri de brazi artificiali

Brazii artificiali de Craciun, pot fi de diferite tipuri: de pvc, sau polivinil, un material din care majoritatea…