Detalii despre noile procesoare ARM pentru smartphone – Cortex A75 si Cortex A55

0 Shares
0
0
0

ARM se misca intr-un ritm agresiv, impingand noul procesor IP intr-o cadenta anuala. Trebuie sa se miste rapid, partial datorita faptului ca are atat de multi parteneri din intreaga industrie, pentru a-si mentine status-quo-ul si, in parte, pentru ca trebuie sa tina pasul cu tehnologia cu care intra in contact IP-ul sau, totul de la noduri de procese noi la afisaje de calitate superioara si inteligenta artificiala.

Pentru a pastra ritmul, ARM tine mai multe echipe de design in mai multe locatii diferite, toate lucrand in paralel. Cauti huse telefoane pentru toate modelele? Intra pe AccesoriiGsm.ro.

La editia anuala TechDay, desfasurata anul trecut la o astfel de facilitate din Austin, Texas, ARM a introdus GPU-ul Mali-G71 – primul care a folosit noua sa arhitectura GPU Bifrost – si un procesor Cortex-A73 A72 pe device-uri mobile. Notabil, cu toate acestea, a fost un nou nucleu mic.

Un alt an, un alt TechDay si o alta facilitate ARM (de data aceasta in Cambridge, Marea Britanie) – pot insemna doar noi IP-uri ARM. Pe parcursul mai multor zile, am avut o privire detaliata asupra celor mai recente tehnologii, inclusiv DynamIQ, GPU-ul Mali-G72, Cortex-A75 si (da, in sfarsit) succesorul modelului A53: Cortex-A55.

A53 a fost anuntat alaturi de A57 si a fost folosit de mai multi ani, atat pe cont propriu, cat si ca nucleu mic intr-o configuratie mare. A avut un succes deosebit, avand peste 40 de licente si 1,7 miliarde de unitati expediate in doar 3 ani. Dar, in acest timp ARM a introdus noi nuclee mari pe o cadenta anuala, trecand de la A57 la A72 si in cele din urma la A73. Modelul A53 a ramas neschimbat, totusi, chiar daca diferenta de performanta dintre nucleele mari si cele mici a continuat sa creasca.

In mod previzibil, accentul pentru A55 se referea la imbunatatirea performantei. Modelul A53, dublu-cheie, in baza de comanda, care serveste drept punct de pornire pentru A55, ofera deja o buna performanta, astfel incat ARM s-a concentrat pe imbunatatirea sistemului de memorie.

Un nou prefetcher de date, o memorie cache integrata L2 care reduce latenta cu 50% si un nivel suplimentar de memorie cache L3 (printre alte modificari) confera A55 o performanta semnificativ mai buna a memoriei – cuantificata de o imbunatatire aproape de 2x in testul de memorie LMBench.

Numerele furnizate de ARM arata, de asemenea, un castig de performanta de 18% in SPECint 2006 si un castig si mai mare cu 38% in SPECfp 2006 comparativ cu modelul A53. Aceste numere, precum si celelalte afisate in urma review-urilor care compara A55 si A53 sunt la aceeasi frecventa, aceleasi marimi ale memoriei cache L1 / L2, acelasi compilator etc. si sunt menite a fi o comparatie corecta.

Castigurile reale ar trebui sa fie, de fapt, putin mai mari, deoarece SoC-urile partenerilor vor beneficia de adaugarea memoriei cache L3.

Performanta suplimentara nu vine, insa, gratuit. Consumul de energie este mai mare cu 3% fata de A53 (iso-proces, iso-frecventa), dar eficienta energetica se imbunatateste cu 15% atunci cand ruleaza SPECint 2000 datorita performantelor sale mai ridicate.

0 Shares
You May Also Like