Ce este ETH (Ethereum)?

0 Shares
0
0
0

Ethereum este o platforma deschisa care permite dezvoltatorilor sa construiasca si sa implementeze aplicatii descentralizate, cum ar fi contractele inteligente si alte aplicatii juridice si financiare complexe.

Va puteti gandi la Ethereum ca la un Bitcoin programabil in care dezvoltatorii pot utiliza blockchain-ul de baza pentru a crea piete, leduri comune, organizatii digitale si alte posibilitati infinite care au nevoie de date si acorduri imuabile, toate fara a fi nevoie de un intermediar.

Lansat in 2015, Ethereum este creierul prodigiosului Vitalik Buterin, care a vazut potentialele utilizari ale tehnologiei blockchain de baza a Bitcoin, ca pasi urmatori in promovarea extinderii comunitatii blockchain.

Ethereum este in prezent criptomoneda cu cel de-al doilea nivel de piata al celei mai mari monede si este de asteptat sa depaseasca Bitcoin atat ca investitie apreciata, cat si ca cea mai populara criptomoneda din lume. Daca se va ajunge in aceasta situatie, cu siguranta cei care detin astfel de criptomonede, vor vinde Ethereum in schimbul unor sume foarte mari de bani.

Masina virtuala Ethereum Blockchain si Ethereum

Lucrul interesant in legatura cu blockchain-urile care au venit inainte de Ethereum este ca sistemele lor de operare au fost concepute doar pentru a schimba anumite elemente codificate cu tranzactiile, fiind in principal criptocurrency suportat de retea.

Vitalik Buterin a vazut aceasta ca o caracteristica care avea o multime de spatii pentru extindere si, in raspuns, a propus o solutie care sa permita dezvoltatorilor sa personalizeze datele pe care le-ar putea trimite si stoca pe o retea blockchain.

Acest lucru a fost posibil cu introducerea Masinii virtuale Ethereum si a limbajului sau de programare corespunzator Solidity care permite dezvoltatorilor sa dezvolte tranzactii personalizabile cunoscute sub numele de contracte inteligente.

Contracte inteligente pe blockchainul Ethereum

Cand Vitalik Buterin s-a extins asupra tehnologiei de tranzactie sigura a Bitcoin, a descoperit la nivel abstract ca o tranzactie in sine este garantata cu un contract. Mai simplu spus, un contract este un acord intre doua parti care garanteaza promisiunea unui schimb unidirectional.

Prin urmare, Buterin a proiectat masina virtuala Ethereum avand in vedere acest lucru; ca orice tranzactie din reteaua blockchain ar trebui sa fie auto-executata o data convenita de ambele parti si sa fie inregistrata intr-un registru public blockchain.

Aceasta autoexecutie este ceea ce face ca aceste contracte sa fie „inteligente” si, prin urmare, au deschis un univers complet nou pentru responsabilitatea afacerilor si, la randul sau o noua economie.

Aplicatii descentralizate (DAPPS) pe Blockchain Ethereum

Deci, acum va intrebati probabil despre ce tipuri de aplicatii pot fi facute pe blockchain-ul Ethereum. Raspunsul este cu adevarat nelimitat. Imagineaza-ti toate tranzactiile pe care le faci zilnic. Fie ca e-mailurile pe care le trimiteti colegilor, banii pe care ii donati caritatii sau chiria pe care o platiti pentru casa dvs., toate pot folosi contracte inteligente.

Din motive de comoditate, am decis sa includem exemple de aplicatii potentiale care pot utiliza in mod eficient contractele inteligente pe care ni le-a adus cartea alba Ethereum: sisteme token, instrumente derivate financiare, sisteme de identitate si reputatie, stocare descentralizata de fisiere si sisteme de vot.

Ether (ETH) si Economia gazelor Ethereum

La fel ca si blockchain-ul Bitcoin si toate blockchain-urile care vin inainte, Ethereum necesita minerilor sa mentina si sa asigure securitatea retelei, stimulata de recompensa unui simbol Ethereum, cunoscut sub numele de Etherum. In timp ce Ether poate fi utilizat la fel ca Bitcoin pentru a trimite jetoane de la o adresa la alta, ele pot fi de asemenea, folosite pentru a plati gazul Ethereum.

Gazul ruleaza reteaua Ethereum. Fiecare tranzactie efectuata pe masina virtuala Ethereum si fiecare contract inteligent executat costa gaz. Cantitatea de gaz necesara pentru a efectua tranzactia este determinata de marimea contractului sau a tranzactiei. Acest sistem de gaz impiedica reteaua sa iroseasca resurse in cazul tranzactiilor indelungate.

Daca un dezvoltator creeaza o aplicatie inteligenta de contract care nu furnizeaza suficient gaz pentru a finaliza tranzactiile, minerii din retea vor renunta la validare pentru acea sarcina.

Acest lucru reprezinta o problema pentru dezvoltatorii care dezvolta in mod national aplicatii pe masina virtuala Ethereum – daca aplicatia nu aloca suficient gaz pentru contracte specifice, aceste contracte nu vor fi realizate prin retea. Acest lucru va afecta negativ fiabilitatea aplicatiei si experienta generala a bazei de utilizare a aplicatiei.

De asemenea, va puteti gandi la gazul Ethereum ca la salariul pentru contributiile miniere. Masina virtuala Ethereum programeaza minerii in sarcini specifice pentru ca masina sa functioneze eficient. In ciuda numarului de tranzactii care se intampla prin retea, aceasta schema de eficienta mentine validarea tranzactiei la timp si astfel viteza confirmarilor de blockchain este mult mai mica decat blockchain-urile care au ales sa nu utilizeze un sistem de gaz.

Care este mostenirea lui Ethereum?

Fie ca este vorba despre masina virtuala Ethereum, contractele inteligente Ethereum sau gazul Ethereum, multe dintre caracteristicile inovatoare pe care Ethereum le-a adus comunitatii blockchain au avut un impact semnificativ asupra evolutiilor ulterioare ale tehnologiei blockchain.

Contractele inteligente au inceput un nou val de servicii de consultanta tehnologica; firmele care pot implementa tranzactii sub forma de contracte inteligente au fost contractate ca consultante de numeroase organizatii care doresc sa-si descentralizeze tranzactiile prin retea.

Fie ca este vorba despre lantul de aprovizionare, instrumente financiare derivate sau sisteme de votare a partidelor politice, contractele inteligente au fost cele mai mari preluari din criza criptelor din 2017. Mai multe organizatii dintr-o gama de sectoare au acum departamente Blockchain pentru a monitoriza si extinde cercetarea criptovaluta / tehnologie.

0 Shares