De la cafea expreso la varietati sofisticate

optimizare Dan Bradu
Share Button

Cafeaua expreso este una dintre cel mai consumate si mai indragite din lume, si pe buna dreptate! Aroma intensa, gustul sofisticat, textura complexa sunt cateva dintre caracteristicile care o fac atat de apreciata. In plus trebuie mentionat ca acest sortiment este unul bogat in nutrienti valorosi pentru sanatate si are  continut mai sarac de cafeina. Daca paleta aromatica complexa si trasaturile elegante nu te conving sa consumi cafea expreso, te poti orienta catre variatiile sofisticate ce au ca ingredient de baza aceasta bautura deosebita.

Inainte de a descoperi care sunt cele mai populare bauturi pe baza de cafea expreso, trebuie totusi sa aflam ce inseamna un espresso perfect si cum se obtine acesta!

Ce are o ceasca de cafea expreso cu aroma intensa…

Arta de a prepara espressoul perfect este una sofisticata. Cei mai pasionati dintre barista recunosc ca o cafea expreso perfecta se obtine in anumite conditii. In primul rand aparatul trebuie sa fie unul profesional, cu caracteristici deosebite. Un alt detaliu important este legat de sortimentul de cafea folosit si de metoda de procesare a boabelor.

Utilizarea boabelor de cafea din soiul Arabica, procesate prin metoda semi umeda, permite obtinerea unor cafele cu paleta aromatica mai intensa, cu parfum fructat si cu aciditate perfect echilibrata. Conform specialistilor in barista, un expreso adevarat de obtine doar din cafea proaspat macinata.

Reteta de preparare a sortimentului este deja celebra; 25 ml cafea expreso se prepara din 7 g cafea, 25 ml apa adusa la temperatura de 90 ℃ folosindu-se o presiune de 9 bari. Cand vine vorba de expreso si conditiile de prezentare si servire sunt importante.

Pe scurt bautura trebuie servita in ceasca din portelan alb cu forma conica. Se bea rapid, de preferat fara zahar, miere sau alti indulcitori care modifica gustul si paleta aromatica! Licoarea energizanta cu gust vibrant, poate fi acompaniata de un pahar de apa rece.

techstar.ro

Preparate cu cafea expreso – creativitate, pasiune, momente de relaxare

Fiind o bautura cu personalitate, a devenit rapid ingredient de baza pentru cocktailuri cu cafea cosmopolite, care condimenteaza viata de zi cu zi. Doppio, Americano, Freddo, Machiatto, Mocha, Cappucino, Frappuccino, Caffe Frappe sunt cateva dintre preparatele dezvoltate in jurul esentei de expreso. In randurile urmatoare vom descoperi secretele celor mai populare dintre aceste cocktailuri urbane.

Americano – este un sortiment de cafea preparat dintr-o parte cafea expreso si doua parti apa fiarta. Aroma acesteia este mai putin intensa iar gustul mai domol. Bautura nu este originara din America, cum s-ar crede ci a fost inventata de italienii care doreau sa serveasca licoarea preferata in stil american! Acest preparat nu este unul pretentios nici cand vine vorba de prezentare, cele mai multe cafenele servesc sortimentul “ TO GO” in pahare din hartie.

Freddo este unul dintre sortimentele de vara si este foarte popular in randul grecilor si a popoarelor din zona mediteraneana. Bautura este una racoritoare, cu paleta aromatica variata si face ca zilele caniculare sa fie mai usor de suportat.

Are in compozitie cafea expreso si multa multa gheata. Cei ce doresc sa se delecteze cu notele intrigante pot savura sortimentul Freddo simplu, insa cocktailul poate fi condimentat cu miere, zahar sau alti indulcitori.

Cappuccio este o bautura cu traditie, ce se remarca datorita aromelor suave pe care le dezvolta. Se prepara din 25 ml cafea expreso, o parte lapte cald, o parte spuma de lapte. Sortimentul cappuccino se serveste in ceasca de portelan. Bautura poate fi aromatizata dupa gust cu scortisoara pudra sau nucsoara macinata fin.

Preparatele pe baza de espresso sunt delectarea din pauza de pranz, bauturile care condimenteaza seratele intre prieteni sau ingredientele care transforma micile placeri in senzatii tari!