Multe cupluri pun carul inaintea boilor, cum se spune, in incercarea de a obtine cat mai multe avantaje intr-un proces de divort. Daca din casatorie nu au rezultat copii, lucrurile par mai mult decat simple.
Atunci cand sunt insa si bunuri dobandite in timpul casatoriei, prea putine sunt cazurile in care sotii se inteleg perfect in privinta impartirii acestora.
Un apartament, electrocasnice scumpe, bijuterii si obiecte de arta sau chiar o masina, toate acestea pot pune bete in roate unui divort amiabil. Iar atunci cand fiecare dintre soti cauta sa isi maximizeze sansele de castig de pe utma divortului, singurul care poate sa tempereze lucrurile este un avocat divort.
Chiar daca, teoretic, acesta are interes sa apere doar partea care l-a angajat, este de datoria sa sa puna toate optiunile in fata clientului, astfel incat daunele sa fie minimizate si de o parte si de alta.
Medierea, un mare pas inainte
Din acest punct de vedere, un prim lucru pe care va trebui sa il faci atunci cand vezi ca nu exista intelegere nici de o parte nici de alta este sa incerci o solutie de mediere in vederea realizarii partajului bunurilor.
Acest rol ingrat ii poate veni unui avocat divort, care va sti detaliile pe care sa se axeze pentru ca propriul client nici sa nu iasa in pierdere, dar nici sa nu se inhame la o lupta in care nu se stie daca va avea sorti mai mari de izbanda.
Aici, mai trebuie spus ca partajul este abia pasul al doilea pe care va trebui sa il facem, dupa divort. Cele doua proceduri pot merge si impreuna, insa partajul se va putea efectua abia dupa ce instanta de judecata va pronunta divortul sotilor.
In orice caz, solutia cea mai avantajoasa in cazul unui partaj este ajungerea la un consena in privinta bunurilor. In cazul bunurilor mobile si imobile insa, exista si situatii in care partajul se poateefectua mai greu sau deloc.
Este si cazul ratelor. Indiferent ca vorbim despre credite ipotecare sau de consum, acestea trebuie impartite intre soti. Altminteri, una dintre parti va trebui sa preia intreaga povara a ratelor, ceea ce va presupune si drept exclusiv de proprietate asupra unor bunuri precum un apartament sau o masina.
Iar dobandirea dreptului de proprietate se poate obtine prin oferirea unei sume compensatorii pentru celalalt sot, calculata la valoarea bunului, dar si a ratelor ramase de platit.
Mare atentie la taxe
Nu trebuie neglijate insa taxele aferente. Caci, dinclo de onorariul avocatului, va trebui sa tinem cont de taxele de timbru, care se calculeaza ca procent din valoarea bunurilor partajabile.