Cand sa faci o ecografie mamara?

0 Shares
0
0
0

Controlul medical regulat este cu siguranta cel mai bun mod de a tine cont de starea ta de sanatate si de a permite depistarea precoce a oricarei probleme.

Ce este ecografia mamara?

O ecografie mamara foloseste ultrasunetele pentru a obtine imagini din interiorul sanului. Acest test imagistic este efectuat in plus fata de o mamografie. Iti permite sa vezi natura lichida sau solida a nodulilor descoperiti in timpul mamografiei.

Se efectueaza o ecografie san Cluj:

  • Dupa descoperirea unei anomalii in timpul mamografiei si astfel, permite rafinarea rezultatului.
  • Cand densitatea sanilor nu permite efectuarea unei mamografii, mai ales la femeile tinere.
  • La femeile gravide pentru care ultrasunetele sunt sigure, spre deosebire de radiografiile mamografice.
  • La femeile cu proteze mamare.
  • Sa ghideze medicul radiolog in timp real in timpul unei probe prelevate cu un ac pe san sau in timpul punctiei anomaliei la san.
  • Ca parte a unui control de sanatate.

Ecografia mamara se poate face oricand, in orice perioada a ciclului menstrual. Nu necesita nicio pregatire speciala. Acest test este nedureros si nu implica niciun risc. Fiind neiradianta si inofensiva, ecografia poate fi repetata daca este necesar.

Cursul ecografiei mamare

Inainte de inceperea ecografiei, radiologul efectueaza un examen clinic al sanilor pentru a cauta ganglioni anormali. Apoi aplica un gel pe piele pentru a facilita contactul dintre piele si sonda. Gelul folosit este hipoalergenic si nu prezinta niciun pericol pentru piele. Radiologul muta sonda cu ultrasunete pentru a obtine imagini din interiorul sanilor. Fiecare san este examinat sistematic. Radiologul face fotografii in timpul ecografiei. Ele vor fi apoi interpretate si studiate de medic. Ecografia mamara dureaza de obicei aproximativ zece minute. Dureaza putin mai mult daca probele sunt luate in acelasi timp.

In ziua examinarii, pielea trebuie sa fie perfect curata, fara produs cosmetic. Cel mai bine este sa porti pantaloni si top pentru a evita sa te dezbraci complet in timpul examenului.

Ce reprezinta ecografia la sani?

Ecografia mamara permite studierea aspectului glandei mamare si cautarea posibilelor chisturi, noduli, adenofibroame… Face posibila masurarea dimensiunii anomaliilor si a naturii acestora. Pe de alta parte, nu face posibila diagnosticarea cancerului. In caz de suspiciune, vor trebui efectuate alte examinari pentru a confirma diagnosticul. Ecografia mamara permite medicului sa-si orienteze diagnosticul.

Trebuie sa stii ca nu toate anomaliile detectate in timpul ecografiei sunt canceroase. Pentru a confirma diagnosticul, poate fi efectuata o biopsie.

Ce trebuie sa stii despre examinarea clinica a sanilor?

Testul de diagnostic initial cu medicul include un interviu (cautarea istoricului medico-chirurgical, familial, ginecologic si obstetrical, alergii, stil de viata etc.) precum si o examinare clinica a sanilor. Acestea sunt orientate in functie de anomaliile observate.

Ce este un examen clinic al sanilor?

Un examen clinic al sanilor este un examen medical care include inspectia vizuala si palparea sanilor, inclusiv zona axilei.

Inspectia vizuala a sanilor permite medicului sa caute:

  • Anomalii de forma a sanilor
  • Schimbarea culorii pielii
  • Anormalitate a mameloanelor
  • Aceasta parte a examinarii se efectueaza in pozitie sezand si apoi culcat.
  • Palparea sanului respecta fiecare san. Se practica in pozitie culcat. In timpul palparii se exercita o oarecare presiune.
0 Shares
You May Also Like
Cum functioneaza turbosuflantele?

BlogCum functioneaza turbosuflantele?

Turbosuflanta este un element mecanic care indeplineste functia de a imbunatati atat performanta, cat si consumul motorului. Dupa…
Tipuri de brazi artificiali

BlogTipuri de brazi artificiali

Brazii artificiali de Craciun, pot fi de diferite tipuri: de pvc, sau polivinil, un material din care majoritatea…