Cum scapi de durerea provocata de maselele de minte

0 Shares
0
0
0

Durerea cauzata de unul sau mai multi molari de minte este o problema foarte frecventa, ce afecteaza multe persoane si poate avea simptome de la usoare pana la severe.
Durerea este resimtita in spatele gurii, atat sus cat si jos, unde apar maselele de minte.
Molarii de minte sunt cel de-al treilea set de molari, ce apare in jurul varstei de 17-25 de ani, cand molarii incep sa urce prin maxilar, pentru a strapunge linia gingiei si a deveni parte din mecanismul de masticatie.
Molarii de minte pot cauza durere fie din cauza eruptiei, fie pentru ca necesita extractie, in cazul molarilor de minte inclusi.

Molarul de minte inclus

Se intampla adesea ca molarii de minte sa fie “inclusi”, ceea ce inseamna ca nu sunt capabili sa patrunda complet in cavitatea bucala, iesind uneori partial din gingie, iar alteori deloc. Se estimeaza ca aproximativ 70% dintre adulti au cel putin un molar de minte inclus.
Un molar de minte inclus poate afecta si dintii din jur, punand presiune pe ei sau fisurandu-i, iar uneori pot aparea chiar si chisturi in jurul molarilor de minte.

In plus, localizarea molarilor de minte inseamna ca vor fi mai greu de curatat, ceea ce va contribui probabil la igiena orala defectuoasa si la acumularea de bacterii, ce afecteaza sanatatea orala.
Molarul de minte inclus (care nu a erupt) poate fi depistat doar la radiografie. El poate cauza durere severa de dinti si de maxilar, ceea ce inseamna ca va trebui sa mergi la stomatolog pentru o extractie. In plus, un molar de minte inclus poate cauza si alte probleme de sanatate orala precum:
Carii – Molarul de minte inclus poate cauza nu doar dureri, ci si carii, ce vor cauza o durere suplimentara.
Infectii – un molar de minte inclus poate cauza mult mai usor un abces, care va duce la infectii ce se pot extinde si la alte zone din gura si maxilar.

Cat dureaza durerea cauzata de maseaua de minte?

Durerile cauzate de eruptia maselei de minte dureaza pana cand maseaua se formeaza complet, perioada in care poti folosi tratamente casnice sau medicatie fara reteta, care te vor ajuta sa mai atenuezi durerea. Daca durerile continua, poate fi vorba despre un molar inclus, sau o alta problema. Mergi, asadar, la dentist daca durerile devin cronice.

Durerile post-extractie sunt puternice si dureaza in general cateva zile, insa in general dupa 2 saptamani se atenueaza orice disconfort. Este important pentru sanatatea orala sa cureti cu atentie dintii din jur, pentru a reduce probabilitatea aparitiei complicatiilor.
Fie ca astepti sa ajungi la medic pentru o extractie, fie ca te confrunti cu dureri cauzate de eruptia unuia sau mai multor molari de minte, poti atenua din durere cu folosind unele remedii casnice sau tratamente fara reteta.

Remedii pentru atenuarea durerii cauzate de maseaua de minte

Daca esti in perioada de eruptie a unuia sau mai multor molari de minte, daca urmeaza sa treci printr-o procedura de extractie a unui molar inclus sau daca ai suferit de curand o interventie de extractie a molarului de minte, probabil ca resimti o durere ce pare uneori greu de gestionat. Vestea buna este ca aceasta durere poate raspunde la unele tratamente casnice sau fara reteta.

1. Ibuprofen si paracetamol

Ibuprofenul si paracetamolul pot reduce durerea cauzata de maseaua de minte. Daca ai suferit o extractie insotita de anestezie, ibuprofenul te va ajuta sa reduci inflamatia cand iti revii dupa anestezie.

2. Acetaminofen

Se regaseste in farmacii sub numele generic, sau cu nume precum Tylenol. Administreaza doar conform recomandarilor, pentru ca poate cauza simptome gastrointestinale sau toxicitate hepatica.

3. Aspirina

Aspirina este un agent eficient de atenuare de durerii pentru persoanele care sufera de disconfort oral. Nu lua aspirina pentru durere decat sub supravehrea stomatologului.

4. Benzocaina

Benzocaina este un agent de amortire si anestezic, disponibil si in unele produse fara reteta pentru atenuarea durerilor stomatologice. Nu e recomandat daca ai rani profunde sau leziuni.

5. Acupunctura

Un studiu a descoperit ca acupunctura este utila in ameliorarea durerii la persoanele ce asteapta ingrijire stomatologica de urgenta.

6. Ulei de cuisoare

Un remediu frecvent si eficient pentru durerile de dinti, datorita ingredientului activ – eugenolul – care are efecte anti-inflamatorii, antimicrobiene si antioxidante. Poti folosi cuisoarele fie direct pe zona afectata, fie sub forma de ulei, adaugat pe o discheta de bumbac si aplicat pe zona dureroasa.

7. Apa sarata

Apa de gura sarata este o modalitate foarte buna de a atenua durerile de dinti si de masele. Dizolva jumatate de lingurita de sare in apa calda, clateste gura, scuipa si repeta. Nu inghiti solutia.

8. Menta

Frunzele de menta contin mentol, un compus cu proprietati naturale de racorire si efecte de reducere a durerii. Pune putin extract de menta pe o discheta de bumbac si aplica pe gingiile dureroase sau freaca uleiul direct pe dinti.
Ceaiul de menta racit poate fi si el folosit ca solutie pentru clatirea gurii.

9. Terapie cu cald si rece

Poti aplica o punga cu gheata pe exteriorul obrazului pentru a reduce inflamatia si pentru a atenua durerea. Compresele calde pot favoriza vindecarea eliminand tensiunea si crescand fluxul sanguin in zona.
Aplica terapia prin cald si rece timp de cateva minute, de mai multe ori pe zi.

10. Aloe vera

Bogata in antioxidanti si proprietati anti-inflamatorii, aloe vera poate fi folosita pentru a calma si reduce inflamatia in zona in care urmeaza sa erupa molarii de minte si contribuie la vindecarea gingiilor.
Poti aplica aloe vera pura pe gingii, pentru a ameliora temporar durerea.

11. Ulei de arbore de ceai

Un agent antibacterian ce poate ucide bacteriile care se dezvolta pe dinti, uleiul de arbore de ceai nu trebuie aplicat niciodata direct pe dinte.
Dilueaza uleiul de arbore de cea cu ulei purtator si aplica pe gingiile inflamate pentru a distruge bacteriile de pe linia gingiei. Clateste gura si scuipa orice reziduu dupa tratament.

12. Usturoi si ghimbir zdrobit

Usturoiul zdrobit este unul dintre cei mai eficienti ucigasi ai agentilor patogeni care infecteaza linia gingiei. Combinarea usturoiului si ghimbirului zdrobit intr-o pasta mareste potenta usturoiului.

13. Mentol

Mentolul este un analgezic natural ce confera o senzatie de racorire pielii. Dilueaza o apa de gura ce contine alcool, aroma de menta si mentol si aplica direct pe zona afectata.

14. Turmeric

Calitatile analgezice si anti-inflamatorii ale turmericului il fac un remediu util pentru durerile de dinti. Poti aplica turmeric macinat pe zona dintilor pentru a reduce durerea si umflarea sau poti face o pasta din 2 parti turmeric, 1 parte sare si 1 parte ulei de mustar.

15. Ulei de oregano

Uleiul de oregano este un vindecator puternic ce distruge bacteriile si previne infectia, reduce durerea, umflarea si infamatia.
Proprietatile sale antimicrobiene si antioxidante sunt conferite de carvacrol, un compus care se regaseste si in cimbru, bergamota si hrenita.
Dilueaza o picatura de ulei de oregano intr-o lingurita de ulei purtator si aplica de doua ori pe zi pe gingie sau pe dinte, cu o discheta de bumbac sau cu degetul.

16. Ulei esential de cimbru

Datorita carvacrolului, cimbrul este folosit ca remediu natural pentru atenuarea durerii, inflamatiei si durerii ce insotesc eruptia molarilor de minte.
Dilueaza cateva picaturi de ulei esential de cimbru intr-un ulei purtator si aplica de cateva ori pe zi pe dinti si gingii, cu ajutorul unei dischete sau cu degetul.
Poti face si o apa de gura adaugand o picatura de ulei intr-un pahar de apa calda.

17. Capsaicina

Ingredientul activ din piperul cayenne, capsaicina este o optiune buna de tratament pentru durerile de nerv, insa are si potentialul de a irita, ceea ce inseamna ca trebuie folosita cu grija si in cantitati mici initial.
Dilueaza cateva picaturi de extract de capsaicina sau ulei intr-o ceasca de apa si aplica direct pe zona cu o discheta de bumbac, sau sub forma de apa de gura de cateva ori pe zi.

18. Ulei esential de levantica

Uleiul de levantica are potentialul de a ameliora durerea, de a reduce bacteriile si de a calma inflamatia.
Dilueaza o picatura de ulei intr-o lingurita de ulei purtator si aplica de cateva ori pe zi pe zona afectata, cu degetul sau cu o discheta de bumbac.
Poti adauga, de asemenea, doua picaturi de ulei de lavanda intr-o ceasca de apa calda pentru a obtine o apa de gura, pe care o vei folosi de trei ori pe zi. Apa de gura poti obtine si din ceai de levantica.

Post-extractie

Extractia molarului de minte este o procedura dificila, cu o recuperare la fel de problematica, insa exista cateva cai care te pot ajuta sa sustii vindecarea si sa reduci durerea.

  •  Evita alimentele dure si mici precum nuci sau granola si consuma, in schimb, alimente moi si lichide.
  •  Evita sa mesteci pe zona extractiei.
  •  Foloseste o periuta manuala in locul celei electrice.
  •  Evita apele de gura din comert si foloseste doar apa recomandata de stomatolog.
  •  Evita sa folosesti paie, pentru ca suctiunea poate stimula sangerarea.
  •  Ia medicamente analgezice conform recomandarii si stai de vorba cu medicul daca ai dureri puternice.
0 Shares
You May Also Like
Cum functioneaza turbosuflantele?

BlogCum functioneaza turbosuflantele?

Turbosuflanta este un element mecanic care indeplineste functia de a imbunatati atat performanta, cat si consumul motorului. Dupa…
Tipuri de brazi artificiali

BlogTipuri de brazi artificiali

Brazii artificiali de Craciun, pot fi de diferite tipuri: de pvc, sau polivinil, un material din care majoritatea…