Dulce sau aromat? Adevărul despre dulceața vinurilor

0 Shares
0
0
0

Termenul “dulce” este adesea folosit în mod informal pentru a descrie un vin. Cu toate că există vinuri indubitabil dulci, uneori extrem de dulci, termenul este adesea utilizat neintenționat în mod eronat. Se poate întâmpla des să auzi un vin descris ca fiind dulce chiar dacă, obiectiv vorbind, nu este.

Dar totuși, când este un vin dulce? Dulceața are o definiție tehnică: când un vin are mai mult de 30 de grame de zahăr rezidual pe litru. Vinurile cu mai puțin de 10 grame de zahăr rezidual pe litru sunt considerate seci, adică se află la polul opus. Orice se situează este între aceste valori este considerat demisec sau demidulce, în funcție de nivelul de zahăr rezidual.

Zahărul rezidual provine pe cale naturală din struguri, iar cu cât aceștia se coc mai bine, cu atât dobândesc mai mult zahăr. Procesul de fermentație transformă zahărul în alcool cu ajutorul drojdiei și, odată finalizat, orice cantitate de zahăr rămasă este măsurată în grame pe litru.

Cantitatea de zahăr rezidual variază în funcție de varietate și stil. Vinurile de desert, cum ar fi Sauternes din Bordeaux și Vin Santo din Toscana, vor avea niveluri mai ridicate, dar chiar și vinurile ieftine la vrac ar putea avea o dulceață perceptibilă — adăugarea de zahăr suplimentar poate adăuga o textură mai bogată și poate ameliora aspritatea unui vin ieftin.

Dulce sau fructat?

Modul în care este percepută dulceața este foarte individual. Unii oameni se delectează cu plăcere cu vată de zahăr, în timp ce alții o găsesc exagerat de dulce. Cu cât strugurele este mai copt și mai aromatic, de exemplu Gewürztraminer, cu atât este mai probabil ca fructuozitatea să fie percepută ca fiind dulce, chiar dacă vinul este fermentat până devine sec.

În plus, modul în care aromele fructate interacționează cu alcoolul, taninurile și aciditatea influențează cât de multă dulceață este percepută în vin. Dulceața are o greutate care poate acoperi limba, iar vinurile cu un nivel bogat al acidității, de exemplu Riesling, pot reduce cât de multă dulceață este detectată. Acesta este motivul pentru care unele vinuri demiseci sau demidulci pot părea mai seci.

Dulceața nu este aroma

Ni se spune adesea ce fructe sau alte arome ar trebui să gustăm într-un vin, dar fiecare persoana are propriile preferințe, motiv pentru care totul este discutabil. Cu toate acestea, contează limbajul pe care îl folosim pentru a descrie ceea ce gustăm și ce preferăm să bem.

Dulceața este o modalitate de descriere care este adesea înțeleasă greșit și utilizată în mod eronat, ducând mulți pe calea greșită când încearcă să găsească vinuri care să le placă cu adevărat. De exemplu, dacă cineva spune că îi place un vin care este dulce, când de fapt vrea un vin cu arome pronunțate de fructe, i se poate recomanda un vin dulce sau demidulce.

Ești în căutarea unui vin romanesc demidulce de cea mai bună calitate? Atunci magazinul online al Cramei Budureasca este locul ideal către care să te orientezi. Aici te așteaptă numeroase opțiuni excelente pe care merită să le ai în vedere. La acest capitol putem aminti de Busuioacă din gama Bristena, unul dintre cele mai proaspete vinuri din portofoliul Budureasca.

Are o frumoasă culoare roz intens, iar aromele intense de zmeură și petale de trandafir te pot cuceri iremediabil. Gustul dulce de trandafiri vine în completarea parfumului deosebit al acestui vin, iar echilibrul dintre dulceață și aciditate duce către un final foarte fructat și plăcut. Se poate servi ca atare, însă este excelent și alături de deserturi dulce acrișoare, temperatura sa ideală fiind între 7 și 9 grade.

0 Shares
You May Also Like