Terapia cu oxigen hiperbaric in accelerarea vindecarii anumitor rani

0 Shares
0
0
0

Imbunatatirea vindecarii in cazul ranilor.

Vindecarea normala a ranilor are loc prin etapele de hemostaza, eliminarea agentilor infectiosi, rezolvarea raspunsului inflamator, restabilirea matricei tesutului conjunctiv si angiogeneza. Cauti informatii despre oxigen hiperbaric? Acceseaza UtilariSaloane.ro.

Ranile cu probleme (sau cronice) sunt cele care nu se vindeca complet prin acest proces din cauza numarului de factori gazda locali si sistemici. Din acest motiv, ranile cronice sunt adesea clasificate ca rani diabetice, ulcere de staza venoasa, ulcere arteriale sau ulcere de presiune.

Ranile care nu reusesc sa se vindece sunt de obicei hipoxice. Acestea trebuie abordate diferit, pentru ca vindecarea lor dureaza mai mult timp. Componente multiple ale procesului de vindecare a ranilor sunt afectate de concentratia sau gradientii de oxigen, ceea ce explica de ce terapia cu oxigen hiperbaric (HBOT) poate fi o terapie eficienta pentru tratarea ranilor cronice.

Angiogeneza apare ca raspuns la concentratia ridicata de oxigen. Este probabil un efect multifactorial al HBOT. In primul rând, proliferarea fibroblastelor si sinteza colagenului sunt dependente de oxigen, iar colagenul este matricea fundamentala pentru angiogeneza.

In plus, HBOT stimuleaza probabil factorii de crestere care implica angiogeneza si alti mediatori ai procesului de vindecare a ranilor. De asemenea, s-a demonstrat ca oxigenul hiperbaric are activitate antimicrobiana directa si indirecta. In special, creste eliminarea leucocitelor intracelulare.

Diabetul ulcerelor de extremitate inferioara a fost punctul central al cercetarilor la cele mai multe rani in medicina hiperbarica, deoarece etiologia acestor rani este multifactoriala, iar HBOT poate aborda multi dintre acesti factori. Mai multe studii clinice controlate randomizate, au studiat HBOT pentru tratamentul ranilor diabetice la extremitatea inferioara. In plus, au fost finalizate multe studii prospective, necontrolate si studii retrospective.

Pe baza corpului de dovezi, purtatorii de asigurare principali din intreaga lume sustin acum utilizarea HBOT pentru tratamentul ranilor diabetice cu extremitate inferioara care prezinta dovezi ale infectiei profunde cu tesuturi moi, osteomielita sau gangrena. S-a aratat ca HBOT reduce gradul de amputare la pacientii cu ulcere diabetice.

Intr-un efort de selectare a pacientilor in mod adecvat pentru HBOT, s-au utilizat diferite metode obiective de evaluare vasculara, inclusiv oximetrie transcutanata, presiune de perfuzie capilara, Doppler laser si alte tipuri de studii vasculare. Este in desfasurare dezbaterea cu privire la metoda care ofera cele mai fiabile date si daca aceste metode sunt mai utile decât alte markere clinice de insuficienta a plagii. Retineti ca HBOT trebuie utilizat impreuna cu un plan complet de ingrijire a ranilor.

Ca si in cazul tuturor ranilor cronice, trebuie luati in considerare simultan si alti factori gazda care stau la baza (de exemplu boala vaselor mari, controlul glicemic, nutritia, infectia, prezenta tesutului necrotic, descarcarea), pentru a avea cea mai mare sansa de vindecare reusita si capacitate functionala.

Deoarece obiectivele HBOT pentru vindecarea ranilor includ proliferarea celulara si angiogeneza, HBOT se efectueaza in general zilnic pentru cel putin 30 de tratamente. Tratamentul este in general de 2 pâna la 2,4 ATA pentru un total de 90 de minute de timp de respiratie cu oxigen 100%.Pe baza raspunsului la terapie, pot fi indicate cursuri de terapie extinsa.

0 Shares
You May Also Like
Cum se pot alege dispozitivele medicale

BlogCum se pot alege dispozitivele medicale

Alegerea dispozitivelor medicale potrivite este esențială pentru asigurarea unei îngrijiri medicale de calitate și pentru îmbunătățirea sănătății și…