Totul despre rulmenti: clasificare, caracteristici specifice si intretinere

0 Shares
0
0
0

Rulmentii reprezinta unul dintre cele mai frecvent utilizate tipuri de dispozitive pentru realizarea diverselor aplicatii sau constructii, fiind implicati in numeroase procese specifice in functie de forma acestora, de tipologia lor, de scopul pentru care sunt creati si de capacitatile specifice de operare.

Cele mai comune tipuri de rulmenti disponibili pe piata

Printre cele mai comune tipuri generale de rulmenti intalnite pe http://rulmentika.ro ii mentionam pe cei de tip plan, pe cei care sunt prevazuti cu elemente rulante specifice (cu role sau cu bile) precum si rulmentii bijuterie in cazul carora este utilizat un ax rotativ. Forma acestuia este putin descentrata pentru a se asigura manevrarea corespunzatoare a incarcaturii.

Includem in aceeasi categorie din catalogul de rulmenti si rulmentii fluizi, in cazul carora un tip specific de lichid sau gaz este utilizat pentru a purta incarcatura. In plus, atunci cand aceasta componenta este manevrata cu ajutorul unui camp magnetic, avem de a face cu rulmenti magnetici.

Exista si dispozitive de acest gen manevrate prin flexiune si in cazul acestora este utilizat un element specific de incarcatura cu capacitati de indoire pentru a fi asigurata operatiunea de miscare implicata in cadrul procesului tehnologic.  Un ultim tip comun de rulmenti pe care il mentionam aici este cel pe aer, in cazul caruia incarcatura este manevrata prin intermediul presiunii asigurate de aer.

Aspecte specifice legate de miscare si frictiune

In ceea ce priveste tipologia miscarilor care sunt permise de rulmenti sau realizate cu ajutorul acestora, mentionam rotatia axiala si cea sferica, miscarea liniara si cea de pivotare. Cateva exemple practice in acest caz sunt rotatia axului in cazul primului tip de miscare mentionat, miscarea aferenta unui sertar pentru cea de tip liniar si operatiunea specifica inchiderii si deschiderii unei usi pentru miscarea de pivotare specifica balamalelor.

Referitor la operatiunea de frictiune implicata in procesele care au la baza lor si rulmentii ca si dispozitive specifice de operare, este important sa precizam de la inceput faptul ca reducerea acesteia este extrem de importanta in cazul acestor dispozitive.

Reducerea frictiunii la rulmenti: modalitati si efecte

Acest lucru conduce la diminuarea uzurii si la facilitarea caracterului practic si al utilitatii pe termen lung si la viteze mari a acestor dispozitive. In plus, doar astfel poate fi evitata aparitia unor defectiuni inca de la debutul procesului de operare precum si supraincalzirea, un alt factor ingrijorator in astfel de cazuri.

Atunci cand frictiunea este redusa prin forma, avantajul dobandit consta in utilizarea rolelor sau a sferelor precum si prin crearea unor rulmenti specifici pentru flexiune. Atunci cand procesul de reducere este realizat prin material, elementul a carui natura este speculata este materialul utilizat la constructia rulmentului.

In plus, reducerea frictiunii prin fluid are efecte directe asupra gradului de vascozitate intalnit in stratul unui fluid, ceea ce nu permite sectiunilor solide sa intre in contact sau poate conduce la reducerea fortei normale dintre acestea in cazul interactiunii.

Reducerea frictiunii in cazul rulmentilor poate fi realizata si prin campuri de genul celor electromagnetice, tot cu scopul de impiedicare a realizarii contactului direct a celor doua parti solide. Acelasi efect poate fi obtinut si cu ajutorul presiunii aerului. Diverse combinatii pot fi intalnite din aceasta perspectiva in cazul aceluiasi rulment.

Toate aceste caracteristici comune sau specifice ale rulmentilor inclusi in diverse categorii va pot ajuta sa alegeti produsele disponibile care corespund cerintelor si nevoilor dvs.

0 Shares
You May Also Like