Turmericul (Curcuma longa) este un condiment culinar care se intinde pe culturi – acesta este un ingredient important in curry-ul indian si da mustarului american culoarea galbena.
Dar se acumuleaza tot mai multe dovezi conform carora aceasta ruda viu colorata a ghimbirului este si un agent promitator de prevenire a bolilor, lucru care se datoreaza, in mare parte, actiunii sale antiinflamatorii.
Pana in prezent, unul dintre cele mai complete rezumate ale studiilor asupra curcuminului a fost publicat de catre reputatul etnobotanist dr. James A. Duke, in editia din octombrie 2007 a Alternative & Complementary Therapies (Terapii Alternative si Complementare) si rezumat in numarul din iulie 2008 al publicatiei Herb Clip.
Dupa ce a revizuit peste 700 de studii, Duke a concluzionat ca curcuminul pare sa depaseasca multe produse farmaceutice, in ceea ce priveste efectele sale impotriva mai multe boli cronice si debilitante, facand acest lucru, practic, fara efecte secundare negative. Iata cateva dintre bolile pe care curcuminul le poate preveni sau atenua:
Boala Alzheimer: Duke a gasit mai mult de 50 de studii privind efectele curcuminul asupra bolii Alzheimer. Rapoartele indica faptul ca extractele de curcuminul contin un numar de agenti naturali care blocheaza formarea de beta-amiloid, substanta responsabila pentru formarea placilor care impiedica, treptat, functia cerebrala in cazul bolii Alzheimer.
Artrita: Curcuminul contine mai mult de doua duzine de compusi antiinflamatorii, inclusiv sase inhibitori COX-2 diferiti (enzima COX-2 provoaca durere, tumefactie si inflamatie; inhibitorii blocheaza, in mod selectv, acea enzima). Insasi Curcumina (componenta turmericului, cel mai adesea mentionata pentru efectele sale sanatoase), scrie Duke, este un agent antiinflamator complex, iar studiile asupra eficacitatii curcuminei au demonstrat schimbari pozitive in simptomele artritice.
Cancer: Duke a gasit mai mult de 200 de referinte pentru turmeric si cancer si peste 700 pentru curcumina si cancer. El a mentionat ca in manualul “Fitochimicale: Mecanisme de Actiune” (Phytochemicals: Mechanisms of Action), curcumina si / sau turmericul au fost eficace, conform unor studii efectuate pe animale, in prevenirea si / sau tratarea cancerului de colon, cancerului mamar, cancerului de prostata, hepatocarcinogenezei murine (cancer de ficat la sobolani), cancerului esofagian si cancerului oral. Duke a declarat ca eficacitatea plantei impotriva acestor tipuri de cancer a putut fi comparata fara probleme cu cea a produselor farmaceutice.