Asigurarea de garantii este un concept care se prezinta sub forma unui angajament intre Asigurator/Garantor, Asigurat si Beneficiarul contractului. In cadrul acestui angajament se incheie asigurarea.
Asigurarea de garantii protejeaza respectarea contractului de catre Asigurat si garanteaza Beneficiarului indeplinirea obligatiilor contractuale. Acesta poate fi o firma, furnizori, prestatori de servicii, producatori sau persoane participante la licitatii.
Care sunt riscurile pe care le acopera asigurarea de garantii?
Pe durata termenului politei de asigurare, Asiguratorul verifica obligatiile pe care ti le-ai asumat in contractul cu Beneficiarul si il despagubeste pe acesta in numele firmei tale, in cazul in care compania nu respecta obligatiile contractuale.
In schimb nu se asigura cheltuielile de judecata in caz de litigiu intre Asigurat si Beneficiar.
Care sunt avantajele asigurarii de garantii?
Asigurarea de garantii constituie o modalitate mai simpla decat scrisorile de garantie bancara. De asemenea, faciliteaza accesul Asiguratului la licitatii si la finantare. Asigurarea de garantii protejeaza de executarea abuziva a garantiilor.
Asigurarea de garantii este un raport de tip ‘’win-win’’: Asiguratul este protejat de riscul blocarii sumelor de bani, iar Beneficiarul este asigurat de executarea corespunzatoare a obligatiilor din contract.
Care sunt categoriile de asigurari de garantii?
In functie de natura obiectului asigurarii de garantii, aceasta poate fi de mai multe tipuri:
- Participarea la licitatii
Obiectul asigurarii consta in despagubirea Beneficiarului pentru urmatoarele situatii: Asiguratul isi retrage oferta in perioada de valabilitate sau castiga licitatia si omite semnarea contractului in termenul prevazut. Ori, o alta situatie este aceea in care Asiguratul castiga licitatia dar fara sa constituie garantiile pentru executarea contractului in termenul prestabilit.
- Executarea contractului
Aceasta categorie reprezinta obligatia de despagubire a Beneficiarului de catre Asigurat si Asigurator, in cazul in care Asiguratul isi neglijeaza obligatiile garantate.
- Mentenanta
Mentenanta sau garantia post-executorie are ca obiect de asigurare plata despagubirilor in caz de vicii si defectiuni survenite dupa finalizarea si in perioada de garantie a proiectului. Asigurarea de garantie post-executorie se adreseaza firmelor de constructii, furnizorilor de echipamente industriale, etc.
- De returnare a avansului
Asigurarea de garantie de returnare a avansului are ca obiect despagubirea Beneficiarului, in cazul nerespectarii contractului de catre Asigurat, respectiv returnarea sumelor cu titlu de avans in termenul si in conditiile stabilite. Acest tip de asigurare de garantii se adreseaza firmelor producatoare de bunuri, prestatorilor de servicii, furnizorilor de echipamente, etc.
Ce plusuri aduce asigurarea de garantii in comparatie cu scrisoarea de garantie bancara?
Asigurarea de garantii a luat locul scrisorii de garantie bancara. In consecinta, pentru a obtine o garantie nu mai este necesar depozitul de cash colateral sau ipoteca. Asigurarea de garantii presupune un cost mai mic decat cel existent in cazul scrisorii de garantie si in plus este o procedura aprobata de orice autoritate contractanta.
- Consilierea de specialitate
- Garantia este emisa intr-un timp mai scurt
- Nu exista riscul blocarii fondurilor
- Participarea la numeroase proceduri de achizitie
Care sunt costurile aferente politei de asigurare de garantii? Costurile in vederea obtinerii unei asigurari de garantii depind de indicatorii financiari ai persoanei asigurate.