Ce trebuie sa stii depre cancerul la san?

0 Shares
0
0
0

Se pare ca, potrivit unui studiu, 1 femeie din 10 sufera de-a lungul vietii de cancer la san. Probabil este cea mai mare teama a femeii, desi se pare ca in tara noastra numarul femeilor care isi fac un control adecvat si recomandat varstei este inca scazut.

Din pacate unele femei ajung prea tarziu intr-un cabinet de specialitate, lucru care le ingrozeste si mai mult, decoperind un cancer de san in stare avansata care presupune o perioada mai lunga si mai costisitoare de vindecare.

Cuvantul tumora este asociat automat cu cancer, de aceea, majoritatea femeilor isi fac probleme inainte sa stie tot ce ar trebui sa stie.

Ce trebuie sa stie oricine, este faptul ca o tumora poate sa fie maligna sau beningna. Tumorile maligne sunt intr-adevar ceea ce numim cancer, insa atunci cand este vorba de o tumora maligna la san, acestea au sanse mari sa fie indepartate si cu putin noroc si atentie sa nu mai reapara.

Niciodata o persoana nu va putea sa distinga singura sau sa simta diferenta intre o tumora maligna si o tumora benigna. Acestea prezinta caracteristici care se pot depista doar in urma unui control si a unei examinari microscopice a testului.

Tumorile benigne includ chisturi sau fibroame care nu se raspandesc si nu sunt canceroase. Chiar daca nu reprezinta un pericol in acest sens, uneori pot fi dureroase sau inconfortabile.

O alta categorie in care se pot gasi tumorile sunt in functie de starea solida sau lichida in care se pot gasi.

De obicei chisturile mamare se gasesc sub forma care prezinta continut lichidian, iar cancerele mamare in general sunt de forma solida.

Cancerul mamar preinvaziv se gaseste de obicei in zona unde s-a format, in limitele ductelor sau ale lobulilor sanului.

Aceste tumori sunt cunoscute cu denumirea de carcinom ductal in situ sau carcinom lobular in situ.

Spre deosebire de cancerul mamar in situ, tumorile invazive se raspandesc in alte tesuturi ale sanului si reprezinta un risc de raspandire a cancerului in ganglionii limfatici sau diferite alte zone ale organismului.

In general cancerele de san apar descrise in functie de stadiu. Aceste stadii sunt delimitate de marimea tumorii, infiltrarea ganglionilor limfatici si gradul de metastazare.

Aceste trei componente au un rol determinant in stadiul bolii si tratamentul corespunzator.

Medicul specialist va cunoaste fiecare stadiu in care se afla o tumora, in urma unei ecografii mamare sau mamografii stabilind cu exactitate stadiul si caracteristicile.

Diagnosticul cancerului se bazeaza pe 3 examinari de importanta hotaratoare: examinarea clinica, examinarea radiologica si examinarea histopatologica.

Desi nu se cunoaste principala cauza a aparitiei cancerului de san, se pare ca exista niste factori de risc. Nu este obligatoriu ca o femeie expusa la acesti factori de risc sa dezvolte obligatoriu un cancer la san, asa cum nu este sigur ca o femeie care nu prezinta niciun factor de risc sa nu il faca.

In general cancerul de san au nevoie de estrogen pentru a se dezvolta, in lipsa acestuia cancerul oprindu-se sau crescand foarte incet.

Principalii factori de risc pentru aparitia unui cancer la san sunt: varsta femeii, genele, istoricul familial, istoricul personal, expunerea la estrogen si progesteron uneori prin folosirea anumitor medicamente si nu in ultimul rand factori sociali si geografici.

Radioterapia in copilarie sau adolescenta, consumul de tigari si alcool precum si obezitatea sunt de asemenea factori de risc care duc la dezvoltarea unor tumori canceroase la nivelul sanului.

In cazul in care este depistat, medicii utilizeaza conceptul de stadiu, acesta fiind stabilit in urma unor examinari, stadiul cancerului fiind informatia de baza pe baza careia se realizaeaza tratamentul potrivit. Cu cat cancerul este depistat in stare incipienta, cu atat prognosticul este mai bun.

De-a lungul timpului s-au creat mituri false in ceea ce priveste cancerul de san. Descoperirea unui nodul la san nu inseamna cancer, in cele mai multe cazuri sunt chisturi necanceroase, de aceea o examinare facuta de specialisti ar putea stabili cu exactitate starea sanatatii sanului inainte de a ne diagnostica singuri.

Chiar daca riscul dezvoltarii unui cancer la san este in general in cazul femeilor inaintate in varsta, exista si femei tinere care pot avea probleme in acest sens.

Este recomandat pentru toate femeile sa respecte indicatiile in ceea ce priveste examinarile anuale si consultatiile de specialitate. In acest fel, orice problema descoperita la timp poate avea solutii optime de rezolvare.

Daca doresti un consult de specialitate sau o ecografie mamara in Transilvania, nu ezita sa iti faci o programare si astfel poti inlatura orice temere legata de sanatatea ta!

0 Shares
You May Also Like
Cum functioneaza turbosuflantele?

BlogCum functioneaza turbosuflantele?

Turbosuflanta este un element mecanic care indeplineste functia de a imbunatati atat performanta, cat si consumul motorului. Dupa…
Tipuri de brazi artificiali

BlogTipuri de brazi artificiali

Brazii artificiali de Craciun, pot fi de diferite tipuri: de pvc, sau polivinil, un material din care majoritatea…