Cozonacul: traditii necunoscute de-a lungul vremii

0 Shares
0
0
0

De Craciun, de Pasti si in orice zi de sarbatoare, romanii aleg sa puna pe masa cozonacul, un preparat traditional, cu o istorie veche si apreciat atat de adulti, cat si de copii, datorita gustului sau cu adevarat deosebit.

Nu in fiecare familie exista gospodine care pot sau stiu sa pregateasca reteta de cozonac in casa, acesta a devenit printre cele mai importante produse oferite de firmele de panificatie si patiserie, asa cum este si Boromir Market.

Dar cum a aparut cozonacul si unde reprezinta acesta un preparat de baza al meselor de sarbatoare, vei descoperi in continuare.

Cozonacul este un preparat a carui baza este painea, dar a carui reteta a fost imbunatatita de-a lungul timpului cu diverse produse, precum ouale, untul si diverse tipuri de umplutura, in functie de preferintele consumatorului. Printre cele mai populare umpluturi se numara cele care contin nuca, mac si rahat. Si sigur toti cei care au avut bunici in mediul rural au avut sansa sa guste aceste tipuri de cozonac in timpul sarbatorilor.

Totusi, un procent foarte mare dintre romani aleg sa il cumpere din brutarii traditionale, care stiu sa puna accentul pe traditie, pe utilizarea unor ingrediente de calitate si pe gustul unic.

Iar daca si tu te numeri printre ei, atunci nu ai nici un motiv pentru lipsa acestuia in zilele cu semnificatie deosebita, de aceea, poti sa vezi pret la cozonaci pe Boromir Market, oricand vrei sa ai parte de un desert special.

Scurta istorie a cozonacului

Devenit de-a lungul timpului un produs traditional romanesc, in aceeasi masura are o traditie veche si in alte tari, precum Bulgaria sau Italia, unde poarta numele de kozunak, respectiv panettone.

Au fost descoperite la egiptenii de acum 4000 de ani, anumite cuptoare in care se crede ca acestia coceau painea dospita si stramosul cozonacului, un amestec de coca indulcita cu miere.

Aceasta coca, imbunatatita cu stafide si nuci era servita la mesele grecilor si purta denumirea de plakous, ce era adesea oferit in sacrificii zeilor. Totusi, poporul roman a descoperit ce poate face cu adevarat drojdia in aluaturi si au creat de atunci retete mult mai elaborate.

Pentru prima oara a aparut recomandarea de a coace cozonacii in forme lungi si inguste, cu peste 300 de ani in urma, in Anglia. Si acel sfat a fost luat in calcul atunci si chiar si acum, in zilele noastre.

Dupa cum se poate citi, cozonacul este un preparat a carui istorie a inceput sa se scrie cu mii de ani in urma si care, trecand de la o civilizatie la alta a fost modificat pana la forma in care este cunoscut astazi in diferite colturi ale lumii.

In tara noastra, cozonacul a fost descris  in cartea de retete a lui Costache Negruzzi si Mihail Kogalniceanu, pentru prima data in 1841, chiar daca, era cunoscut si pregatit cu mult inainte.

In concluzie, nu uita sa pregatesti sau sa cumperi cozonacul pentru fiecare zi de sarbatoare si bucura-te de aroma si gustul special al acestuia, alaturi de toti cei dragi.

0 Shares
You May Also Like
Cum functioneaza turbosuflantele?

BlogCum functioneaza turbosuflantele?

Turbosuflanta este un element mecanic care indeplineste functia de a imbunatati atat performanta, cat si consumul motorului. Dupa…
Tipuri de brazi artificiali

BlogTipuri de brazi artificiali

Brazii artificiali de Craciun, pot fi de diferite tipuri: de pvc, sau polivinil, un material din care majoritatea…