Aparent a alege lanterne profesionale este o chestiune minora. Lanternele nu pot fi decat simple lanterne insa cu toate astea diversitatea modelelor si functiilor pe care acestea le au fac sa fie necesare si cateva sfaturi precum si stabilirea unor criterii in momentul in care vreti sa va alegeti cea mai buna lanterna.
Sunt cateva criterii esentiale care vor conta si de care va trebui sa tineti cont pentru a determina cum se alege lanterna potrivita.
Un tip de lanterna care nu are performantele potrivite pentru nevoile pe care le aveti poate trasforma lanterna intr-un obiect aproape inutil ori nepotrivit pentru scopul in care a fost cumparat.
Sunt trei elemente care au legatura cu specificatiile tehnice ale unei lanterne care sunt esentiale in momentul in care alegeti o lanterna potrivita. In primul rand autonomia, si pe picior de egalitate urmeaza greutatea, dimensiunea, tipul de baterii utilizabile si categoria din care face parte lanterna.
Sunt mai multe categorii din care pot sa faca parte lanternele, precum lungimea unui fascicul luminos, tipul de focalizare al lanternei care poate fi cu raza lunga ori medie sau pot sa fie lanterne care pot sa ilumineze o zona destul de extinsa fara sa focalizeze intr-un singur punct.
Dimensiunea si greutatea unei lanterne sunt conditii foarte importante. Sunt lanterne mici, breloc care sunt foarte utile in situatii urgente, pentru ca va ajuta imediat in momentul in care nu aveti lumina, mai pot fi lanterne de dimensiuni reduse pentru o utilizare zilnica si care sunt foarte utile oriunde si oricand.
Pe acestea din urma va recomandam sa le aveti tot timpul la indemana, in sertare, pe noptiera sau intr-un kit de supravietuire ori in torpedoul de la masina, care sunt mult mai mici comparativ cu lungimea unei palme.
De asemenea mai putem intalni si lanternele specializate pentru operatiuni cum ar fi vanatoarea, paza ori supravegherea si lanternele de cautare care pot sa fie de mare ori de foarte mare putere.
Lanternele de uz zilnic au mai multe variante in ceea ce priveste dimensiunea si au si o putere destul de mare de iluminare. Sunt si subcategorii ale lanternelor zilnice, respectiv lanternele tactice care au caracteristici tehnice speciale si o foarte mare putere de iluminare.
Lanternele tactice sau lanternele de supraveghere sunt mult mai mari decat lanternele de uz zilnic si au si o putere destul de mare de iluminare sau o autonomie mare.
Filtrele colorate precum cele rosu, verde sau albastru permit fasciculului luminos sa se vada si in conditii de fum sau ceata.
Autonomia pe care o are o lanterna nu depinde si de dimensiunea sa pentru ca tehnologiile moderne permit lanternelor sa aiba si acumulatori de capacitate mare in timp ce dimensiunea lor poate sa ramana mica. O lanterna e considerata cu autonomie mare daca poate sta aprinsa pana la 12 ore.
Lanternele pentru cautare sunt acele lanterne cu dimensiuni mari, cu autonomie mare si cu raze lungi sau foarte lungi pentru fasciculul luminos.
Lungimea sau dimensiunea lanternelor este proportionala cu greutatea acestora. In general materialele utilizate sunt usoare si rezistente.