Cum sa dezvolti empatia inca din copilarie?

0 Shares
0
0
0

Empatia nu este altceva decat capacitatea de a ne pune in locul altcuiva. Adica, cautand sa actionam sau sa gandim in acelasi mod in care ar gandi sau actiona alta persoana.

Prin urmare, este important ca familia sa creeze un mediu sigur si sanatos pentru copii, in care acestia invata sa traiasca impreuna in mod colectiv si, de asemenea, sa inteleaga sensul in practica a cuvantului empatie. La urma urmei, aceasta competenta este ceva care se invata si se construieste de la o varsta frageda! Vrei sa afli mai multe despre lucrul cu empatie inca din copilarie? Vezi mai jos!

De ce sa lucrezi la empatie in copilarie?

Este important de subliniat ca, in copilaria timpurie, exista un fel de empatie innascuta fiintelor umane. La urma urmei, invatam sa traim impreuna de mici, fara distinctii fizice, psihologice sau cognitive, de exemplu.

In acest sens, stim ca cei mici nu au judecati de valori la fel de puternice ca adultii. Si aici consta sansa de a crea fiinte care, pe masura ce vor creste, vor putea alege, in fata unei lumi de posibilitati, ce tipuri de fiinte umane vor fi. Cu mult mai multe sanse de includere, acesti oameni vor accepta si oameni din lumi diferite in lumile lor. Astfel, putem avea o societate cu din ce in ce mai multi oameni empatici!

Cum sa lucrezi empatia in copilarie?

Empatie la scoala

Este necesar sa monitorizezi indeaproape relatiile pe care copilul tau le construieste in timpul orei. Prin urmare, este important sa porti conversatii cu cei mici, sa le intelegi dificultatile si sa afli cum decurge relatia lor cu prietenii. Cu toate acestea, este esential sa le explici copiilor despre vulnerabilitate, compasiune si coexistenta. Incurajeaza-i, de exemplu, sa ofere cadouri copii celorlalti, in special celor mai defavorizati din punct de vedere financiar.

Empatie in lectura

Un studiu al revistei “Science” a aratat ca, din lectura, este posibila stimularea empatiei la copii prin identificarea cu personajele literare. In cazul copiilor mai mici, aceasta lectura poate implica povesti cu animale, de exemplu, pentru ca se identifica si au multa empatie cu animalele.

De asemenea, este important sa introduceti copilul in alte lumi, sa expuneti slabiciunile si punctele forte ale personajelor, astfel incat sa inteleaga ca toata lumea are calitati, defecte si sentimente. Si din acest motiv, trebuie sa empatizam cu celalalt, oricine ar fi el. Asadar, creaza acest moment de lectura comuna cu copilul tau, deschide un spatiu pentru indoieli si fi refugiul sigur pentru fiecare intrebare.

Meditatie si viata in aer liber

Este posibil sa incepi practicarea micilor meditatii cu copiii inca de la o varsta frageda, de la varsta de trei ani. Asta pentru ca tacerea si meditatia sunt foarte importante pentru a deschide un canal de dialog cu acestia.

In plus, contactul cu natura aduce momente de reflectie si linistite pentru copii. Asadar, ducerea lor in spatii verzi, largi si deschise poate fi un moment de intalnire, reflectie sau joaca cu micutul tau!

Deci, trebuie sa-i invatam pe copii ca o mare parte din succesul nostru depinde de relatiile pe care le construim. Adica, relatia cu lumea este de asemenea foarte importanta. Si pentru asta este nevoie de respect, intelegere si, mai ales, empatie!

0 Shares
You May Also Like
Cum functioneaza turbosuflantele?

BlogCum functioneaza turbosuflantele?

Turbosuflanta este un element mecanic care indeplineste functia de a imbunatati atat performanta, cat si consumul motorului. Dupa…
Tipuri de brazi artificiali

BlogTipuri de brazi artificiali

Brazii artificiali de Craciun, pot fi de diferite tipuri: de pvc, sau polivinil, un material din care majoritatea…