Cum se evalueaza amanetul pietrelor pretioase?

0 Shares
0
0
0

Pietrele pretioase au o valoare foarte mare, dar aceasta poate creste in momentul in care acestea fac parte dintr-o bijuterie frumoasa. Cu cat bijuteria are mai multe pietre pretioase cu atat valoarea sa va creste si veti putea sa obtineti o suma mai buna in cazul amanetarii acesteia. Cum se evalueaza si cati bani puteti obtine pe bijuteriile care au pietre pretioase?

Daca de exemplu aveti diamante, trebuie sa stiti ca pe site-urile din Romania sunt rareori publice cotatiile de pret pentru acestea. Puteti insa sa obtineti o cotatie aproximativa daca veti merge cu diamantul direct la o casa de amanet pentru a fi evaluat. Ce trebuie sa stiti insa inainte de a ajunge la casa de amanet cu diamantul?

In primul rand, cum va fi evaluat diamantul dumneavoastra. Criteriile de baza ale evaluarii acestor diamante, sunt greutatea care este masurata in carate, culoarea, claritatea si taietura. Evaluarea in functie de culoarea pe care o are un diamant este extrem de importanta. Pe o scala a culorilor diamantelor stabilita oficial, acestea pot varia de la D la Z.

Primul este cel mai ridicat grad de culoare a diamantului. Este bineinteles cea mai buna, cea mai rara si totodata cea mai scumpa culoare. Diamantele in culori speciale, unice poarta denumirea de diamante Fancy, fiind fanteziste si in acelasi timp extrem de rare. Acestea nu fac parte din standardul culorilor diamantului.

Cele mai rare culori sunt rosu si violetul, precum si combinatiile acestor doua culori extrem de vii. Galbenul si maroniul sunt practic cele mai comune culori ale diamanelor, totusi diamantele incolore sunt cele mai apreciate in industria bijuteriilor. In categoria acestor diamante Fancy, intra si renumitele diamante albastre, verzi, rosii, roz sau galben portocaliu.

Standardele de calitate pentru aceste diamante sunt urmatoarele: Flawless, fara incluziuni interne sau puncte pe exterior. Acesta este practic nivelul maxim al claritatii si corespunde diamantelor extrem de rare si scumpe. Al doilea pe scara valorii diamantelor este Internally flawless, fara incluziuni in interior dar cu minuscule imperfectiuni la exterior.

Apoi in descrestere avem diamantele cu mici incluziuni vizibile doar cu lupa de catre experti, diamantele cu incluziuni greu de observat chiar si cu lupa, diamantele ce au incluziuni care se pot vedea usor cu lupa dar nu se pot observa cu ochiul liber si incluziunile care se pot vedea cu ochiul liber.

De o deosebita importanta este si taietura diamantului, aceasta indicand modul in care este taiat diamantul conferindu-i acestuia stralucire. Acesta se refera la proportiile si mai ales la finisajul diamantului. Taietura in diamant este singura contributie care este adusa de mana omului, transformand  piatra pretioasa bruta intr-un diamant slefuit in forme diverse.

Diamantul poate fi taiat in mai multe feluri: mediu, standard, bun, optim, ideal, iar in functie de toate aceste standarde se va putea evalua pretul pe care il puteti obtine pentru un diamant dus la amanet bijuterii. Important este ca un diamant va duce automat la cresterea valorii unei bijuterii si va stabili in acelasi timp si valoarea la care acesta poate fi amanetat.

 

 

 

0 Shares
You May Also Like
Cum functioneaza turbosuflantele?

BlogCum functioneaza turbosuflantele?

Turbosuflanta este un element mecanic care indeplineste functia de a imbunatati atat performanta, cat si consumul motorului. Dupa…
Tipuri de brazi artificiali

BlogTipuri de brazi artificiali

Brazii artificiali de Craciun, pot fi de diferite tipuri: de pvc, sau polivinil, un material din care majoritatea…