Semnarea unui contract de asistenta iti poate da o anumita liniste sufleteasca atunci cand te cofrunti cu o problema de natura juridica. Indiferent ca vorbim despre un simplu litigiu de natura civila, pana la cele mai complicate spete de natura penala, toate acestea pot fi gestionate mai simplu de catre un avocat specializat.
Site-uri precum avocatpenal.ro iti pun la dispozitie avocati specializati indeosebi pe probleme de natura penala, fiind la dispozitia ta in orice moment al zilei. Casuta de mail sau mesagerie dedicata clientilor care interactioneaza online iti stau la dispozitie cu sfaturi pe cele mai marunte detalii din procesele juridice, astfel incat deciziile luate de tine sa fie in deplina cunostinta de cauza.
In ciuda deschiderii afisate insa, simpla contactare online a unui cabinet de avocatura nu exclude incheierea unui contract de asistenta juridica. In cele ce urmeaza, va vom aduce in atentie cateva dintre aspectele pe care ar trebui sa le aveti in vedere odata ce ati optat pentru un cabinet de avocatura pentru a va asista intr-o problema penala.
Primul lucru de care va trebui sa tineti cont este cea a legalitatii celui care va reprezinta, cat si a contractului pe care doriti sa-l incheiati. Acest lucru se poate face prin simpla verificare pe site-ul uniunii barourilor din Romania sau la organismul similar de la nivelul fiecarei circumscriptii. Aici sunt inregistrati toti avocatii cu drept de practica, avocatii activi, asa cum sunt ei nmiti in bransa.
Trebuie spus ca pe piata exista mai multe organizatii si asociatii ale avocatilor, fiecare dintre acestea conferindu-si dreptul de libera practica. In realitate insa, este bine sa verificati apartenenta avocatului ales la organizatiile amintite, pentru a fi siguri ca reprezentarea dumneavoastra in instanta va fi in regula.
Dupa aceasta, va trebui sa vedeti prevederile contractuale. In principiu, orice contract prevede stabilirea unui onorariu, acesta fiind prevazut in clar, inca de la inceput.
Sunt insa si situatii speciale, in functie de care onorariul nu va avea o suma fixa, cuantificabila de la inceputul procesului. Aceasta poate varia, in functie de mai multi factori, precum complexitatea spetei, numarul de ore petrecute pentru instrumentarea dosarului, durata procesului si asa mai departe.
Un aspect foarte important este cel legat de scopurile prevazute prin contract. Multi dintre clienti considera ca, odata ce au semnat un contract cu un avocat penal, acestia vor castiga in mod garantat procesul, oricare ar fi speta acestuia.
In realitate insa, singurul care decide in privinta unei spete este judecatorul. Altfel, odata ce am semnat un contract, nici macar nu ar mai fi nevoie de prezenta in instanta, nu-i asa?
In aceste conditii, la semnarea unui contract de asistenta juridica, avocatul nu se angajeaza sa castige procesul, ci ca va face tot posibilul pentru o reprezentare cat mai buna clientului in proces, cu toate mijloacele disponibile.
Aici, trebuie luate in calcul si unele obligatii ale unui avocat, printre care depunerea documentelor si inscrisurilor necesare la dosar, instiintarea clientului cu privire la pasii de urmat si de fixarea termenelor, precum si de eventualele schimbari ce apar pe parcursul unui proces.
De asemenea, este de datoria avocatului sa se puna la curent cu toate modificarile de ordin legislativ ce pot aparea pe parcursul unui proces si care pot schimba in mod decisiv soarta clientului, in mod favorabil sau nu.