Despre piele, oamenii nu cunosc foarte multe informatii, si majoritatea nici nu sunt foarte interesati. Ei bine, este important insa sa cunoastem mai multe informatii despre aceasta, atat pentru a sti cand trebuie sa mergem intr-o clinica de dermatologie Mures , cat si pur si simplu pentru cultura noastra generala.
In functie de inaltimea noastra, pielea noastra se extinde pe o suprafata de un metru si jumatate pana la doi metri patrati. Greutatea ei este de aproximativ trei si jumatate pana la zece kilograme. Este cel mai mare organ uman.
Dar nu numai aceste fapte sunt impresionante. Lista sarcinilor ei este, de asemenea, lunga:
- Organ senzorial: Ca organ senzorial, pielea ne ofera informatii importante despre frig si caldura, atingere sau durere.
- Functia de protectie: in functia sa de protectie, organul combate influentele externe, cum ar fi agentii patogeni, leziunile mecanice sau razele UV.
- Functia de depozitare: Pielea este un depozit de nutrienti si apa.
- Functia de curatare: elibereaza deseurile prin transpiratie.
- Reglarea temperaturii: pielea regleaza temperatura corpului.
Pielea noastra – structura si functionalitate
O privire in interior dezvaluie structura si functionalitatea sa remarcabila. Pielea este formata din trei straturi. Fiecare schimbare are sarcini foarte specifice de indeplinit.
Epiderma
Pielea superioara (epiderma) este stratul exterior al pielii. Inconjoara corpul uman ca un capac protector si este in contact direct cu mediul. Sarcina sa principala este apararea impotriva influentelor daunatoare, externe, cum ar fi agentii patogeni.
La 0,1 milimetri, epiderma este cam la fel de groasa ca o foaie de hartie. Cu toate acestea, poate avea o grosime de pana la cinci milimetri in zonele deosebit de stresate. Aceste parti ale corpului includ palmele mainilor si talpile picioarelor.
La marginea suprafetei pielii exista celule moarte, keratinizate numite keratina. Celulele care sunt lipite impreuna formeaza o protectie rezistenta impotriva stimulilor mecanici si chimici. In timp, acestea cad ca fulgi de piele si sunt inlocuite de celule nou formate dedesubt.
Oamenii pierd aproximativ zece grame de fulgi de piele intr-o zi. Dupa aproximativ patru saptamani, stratul superior al pielii s-a inlocuit complet.
Derma
Dermul urmareste epiderma. Este semnificativ mai groasa decat epiderma, foarte robusta si plina de tesut conjunctiv elastic. Acest lucru face pielea ferma si elastica in acelasi timp. Contine vase de sange care alimenteaza epiderma cu substante nutritive, precum si glande sudoripare si vase limfatice. Derma contine de asemenea, fibre nervoase cu organe de capat speciale pentru perceptia presiunii, atingerii, durerii, temperaturii si mancarimilor.
Tesut subcutanat
Al treilea strat de piele este subcutanat. Se compune in principal din tesut adipos, care este impartit in lobuli grasi individuali de fire de tesut conjunctiv. Proportia mare de celule adipoase serveste drept protectie impotriva frigului si stocarii energiei. Tot aici circula vasele de sange mai mari si fibrele nervoase mai groase. La urma urmei, aici exista multe radacini de par, sebum si glande sudoripare.
Capacul de protectie sub sarcina constanta
Pielea sanatoasa este elastica, supla si insensibila. Te simti literalmente bine in propria piele. Dar multi factori afecteaza cel mai mare organ al nostru. Iarna este combinatia dintre frigul in aer liber si aerul uscat de incalzire din apartament, iar acest lucru afecteaza pielea; vara pielea poate fi afectata de-asemenea de razele puternice ale soarelui, care pot fi deosebit de daunatoare.
Contactul direct al pielii cu agenti de curatare puternici frecvent este, de asemenea stresant pentru piele. Ca urmare, stratul excitat leaga prea putina umiditate si grasime. Pielea devine uscata, stransa si se simte ca hartia pergament. In plus, functia de bariera sufera si influentele daunatoare se simt usor. Pentru a continua sa fie pe deplin functional, are nevoie de sprijin.