Mulsul automat este mulsul animalelor de lapte, mai ales a vacilor de lapte, fara munca prestata de catre fermier. Sistemele de muls automate, numite și sisteme de muls voluntare, s-au dezvoltat în secolul al 20-lea.
Acestea au fost disponibile comercial la inceputul anilor 1990. Nucleul acestor sisteme, care permite automatizarea completa a procesului de muls este un tip de robot agricol. Mulsul automatizat este, prin urmare, de asemenea, numit si muls robotic.
Pentru a usura efortul depus implicat in procesul de mulgere, o mare parte a acestui proces a fost automatizat în secolul 20: mulți fermieri folosesc porți cu reglaj electric semi-automate sau automate, pentru a controla cireada, aparatul de muls (o formă de baza a fost dezvoltata la sfârșitul secolului al 19-lea), care este automatizat in intregime și sistemul automat de desprindere a cupelor dupa efectuarea procesului. Sistemele de pulverizare automata sunt deasemenrea disponibile, cu toate acestea exista o dezbateri asupra eficienței de curatare a acestora.
Printre ultimele sarcini de munca manuala ramase la nivelul procesului de muls sunt curatarea si inspecțarea ugerului si atasarea cupelor de muls la mameloane. Curatarea automata și atasarea cupelor este o sarcina complexa, care necesit o detectare exacta a poziției mameloanelor si o manipulare mecanica efectuata cu dexteritate. Aceste sarcini au fost automatizate cu succes în sistemul voluntar de muls, sau sistemul de muls automat.
Începând cu anii 1970, a fost depuse multe eforturi de cercetare, pentru a identifica metode de a diminua constrangerile de gestionare a timpului in cadrul fermelor convenționale producatoare de lapte, acestea culminand cu dezvoltarea sistemului automatizat de muls voluntar.
Mulsul voluntar le permite vacilor sa isi aleaga propriul ei timp de muls și intervalul, decat sa fie mulse ca parte a unui grup, la ore stabilite de muls.Aparatul de muls automat presupune automatizarea completa a procesului de muls deoarece vaca poate alege sa fie mulsa in orice moment pe parcursul unei perioade de 24 de ore.
Unitatea de muls cuprinde un aparat de muls, un senzor de detectare a pozitiei mameloanelor (de obicei laser), un braț robotic pentru aplicarea automata a cupelor de muls și indepartare, și un sistem de porti de trecere unisens pentru controlul deplasarii animalelor.
Vacile pot fi adăpostite în permanență într-un hambar, și petrec cea mai mare partea timpului de odihnindu-se sau hranindu-se iar in cazul in care vor fi pasunate, este necesara o poarta de selecție pentru a permite accesul pe pasunile din afara adapostului doar vacilor care au fost mulse.
Când vaca alege să intre în unitatea de muls (datorită hranei foarte plăcută la gust care se gaseste in cupa de hranire), un sensor de identificare citește un chip de identificare (transponder) si transmite informatia sistemului de control. Dacă vaca a fost mulsa recent, sistemul automat al portii trimite vaca din unitate. Dacă vaca poate fi mulsa, are loc curatarea automata a mameloanelor, atasarea cupelor mulsul propriu-zis si pulverizarea automata.
Nucleul inovator al sistemului de muls automat este manipulatorul robotic din unitatea de muls. Acest brat robotic automatizează sarcinile de curatare și atasare si elimina elementele finale ale muncii manuale din procesul de muls. Proiectarea atentă a brațului robotului și senzorii și controalele asociate permit o performanta nesupravegheata de inalta calitatet, astfel incat fermierul trebuie sa se ocupe de vaci doar pentru a le inspecta conditia fizica.
Disponibile de la începutul anilor 1990, sistemele automate de muls s-au dovedit a fi un relativ succes în punerea în aplicare a metodei de muls voluntar. Multe dintre procesele de cercetare si inovatii au avut loc în Țările de Jos dar in prezent orice ferma respectabila are in dotare asemenea aparate.
Daca sunteti in cautarea unui aparat de muls vaci accesati Proagricol.ro si viata dvs de fermier va deveni mult mai usoara.