In ultimul timp, materialele plastice biodegradabile au inceput sa isi faca din ce in ce mai mult loc in viata noastra. Daca la inceput au aparut pungile biodegradabile si ambalajele biodegradabile, acum putem folosi chiar si vesela biodegradabila .
Exista foarte multe persoane care nu au cunostinte legate de acest tip de material plastic, si care cu siguranta isi doresc sa afle cat mai multe informatii despre materialele plastice biodegradabile. In continuare vom prezenta o serie de informatii legate de acestea.
Plasticul biodegradabil consta in polimeri care pot fi descompusi de microorganisme precum ciuperci sau bacterii care utilizeaza enzime in anumite conditii. Mai multe detalii sunt definite in diverse standarde.
Reducerea este realizata in principal prin oxidare si procese de hidroliza a produsilor de scindare apa, dioxid de carbon sau metan si biomasa. Materialele plastice biodegradabile nu trebuie confundate cu materialele biologice.
Produsele si ambalajele din materiale plastice biodegradabile pot fi aruncate in colectia de biowaste?
Nu! Ambalajele sau produsele de unica folosinta fabricate din materiale plastice degradabile, cum ar fi cupe, tacamuri si farfurii nu apartin colectarii deseurilor organice. Ambalajele din plastic trebuie sa fie intotdeauna aruncate in colectarea deseurilor (cosul galben / sacul galben). Motivul interdictiei este faptul ca ingrasamintele pentru agricultura. Materialele plastice nu sunt potrivite pentru acest lucru, chiar daca sunt biodegradabile.
Pot folosi saci de colectare biodegradabili pentru colectarea biotehnice menajere?
Da, daca sunt aprobate pentru asta. Pentru consumatori, acest lucru poate fi recunoscut prin simbolul rasadului cu care sunt etichetate pungile. Conform Ordonantei Bio-Deseuri, este permisa utilizarea pungilor de plastic pentru colectarea deseurilor bio care au fost certificate in conformitate cu EN 14995 sau EN 13432 si realizate in principal din materii prime regenerabile.
O alta conditie necesara este aceea ca pungile sunt aprobate si pentru colectarea deseurilor biologice la fata locului. Orasele si raioanele rurale au optiunea de a restrictiona lista de materii prime aprobate conform reglementarilor privind deseurile organice din statutul lor de deseuri, daca acest lucru este necesar din punct de vedere tehnic, de exemplu.
In multe statuturi, utilizarea pungilor de colectare degradabile este expres interzisa, deoarece acestea cauzeaza probleme la unitatile de tratament.
Sunt plastice biodegradabile potrivite pentru compostare in gradina?
Nu. Cu standardele pentru compostabilitatea industriala, degradarea este testata in conditiile unei instalatii de compostare pe scara larga. In astfel de instalatii de compostare, de exemplu, se ating temperaturi mult peste 60 ° C, ceea ce nu este in mod obisnuit in gradinile de compost din gradina. Degradarea microbiologica a pungilor are loc rapid si fiabil numai in aceste conditii.
In conditii normale de mediu, cum ar fi cele care se gasesc intr-o gramada de compost din gradina, este nevoie de mult mai mult timp pentru a se descompune, astfel incat reziduurile sa ramana in compostul finalizat. Deoarece materialele plastice degradabile nu sunt de folos pentru compost, acestea trebuie aruncate ca deseuri reziduale.
Care sunt avantajele pungilor de colectare a deseurilor biologice fabricate din materiale plastice biodegradabile?
Sacii de colectare din materiale plastice degradabile permit cetatenilor sa colecteze deseurile organice in mod igienic si convenabil. Spre deosebire de pungile de hartie, acestea sunt in mare parte rezistente la rupere si etanse, ceea ce face mai usor transportul deseurilor organice din apartamente.
In mai multe studii, utilizarea pungilor din plastic degradabil a crescut cantitatea colectata. In acelasi timp, numarul falsurilor pozitive, adica intrarea plasticului conventional in cosul de deseuri organice, a fost redusa.
Ambalajele fabricate din materiale plastice biodegradabile ofera avantaje?
Utilizarea ambalajelor biodegradabile nu are avantaje in comparatie cu ambalajele fabricate din materiale plastice conventionale sau bio. Materialul stabil si durabil are de obicei avantaje decisive. Utilizarea repetata a materialului prin reciclare ofera avantaje ecologice semnificative in comparatie cu o posibila pierdere de material din cauza biodegradarii.
Proprietatile critice suplimentare privesc stabilitatea in timpul utilizarii si potrivirea ca material de contact alimentar. Materialele plastice biodegradabile sunt usor colonizate prin microorganisme degradante, care in anumite circumstante ar putea contamina produsul sau alimentele.
Care sunt dezavantajele pungilor de colectare a deseurilor biologice fabricate din materiale plastice biodegradabile?
Un dezavantaj al pungilor degradabile este faptul ca, in instalatiile de compostare si fermentare, acestea trebuie sa fie in mare parte separate impreuna cu alti contaminanti din tratarea deseurilor (de exemplu cernerea) si aruncate ca deseuri reziduale.
Tehnologia folosita nu poate face diferenta intre pungi din plastic degradabile si conventionale. Exista, de asemenea, riscul ca cetatenii sa nu se diferentieze suficient si sa foloseasca, de asemenea, sacii din plastic conventional imediat ce se aproba pungile din plastic degradabile.
In trecut, timpul de defalcare specificat in standard a fost o problema suplimentara, deoarece timpii de tratament din uzinele de compostare de astazi sunt semnificativ mai scurte, iar pungile nu s-au dezintegrat complet, in ciuda faptului ca sunt degradabile. Cu toate acestea, producatorii au reactionat si au dezvoltat materialul cu un timp mai scurt de demontare.