Cand si de ce ar trebui sa consultati un urolog?

0 Shares
0
0
0

Dificultate la urinare, disfunctie erectila, o problema de fertilitate: poate fi necesara o consultatie la un medic urolog Targu Mures. Acest medic este de fapt specialistul in sistemul urogenital masculin.

Barbatii, reticenti in a se consulta?

Barbatii nu ar trebui sa se teama sa consulte un urolog. Este in cea mai buna pozitie pentru a imbunatati calitatea vietii pacientilor cu probleme urinare, sexuale sau de fertilitate. Tabu-ul sau jena legata de localizarea simptomelor, dar si cursul intalnirii ii poate face pe unii barbati sa fie reticenti in a se consulta. Desi nu este intotdeauna usor sa discuti despre aceste subiecte cu cei din jur, urologul este totusi un interlocutor preferat. El este specialistul in sistemul urogenital.

Un disconfort, o schimbare: fa-ti o programare

Urinarea mai putin fortata, prea des sau, mai general, senzatia de pierdere a confortului mictional sunt semne care ar trebui sa te alertezi. De indata ce simti o schimbare, ceva neobisnuit, trebuie sa iti consulti mai intai medicul curant care te va indruma catre unul dintre urologi. Acest medic intervine si in cazul unor probleme sexuale (tulburari de erectie sau ejaculare, scaderea satisfactiei etc.) care apar cel mai frecvent in jurul varstei de cincizeci de ani.

De asemenea, este competent sa trateze o tulburare de fertilitate. In 40% din cazuri, barbatul este implicat in infertilitate.

In sfarsit, el practica screening-ul cancerului de prostata. Se recomanda barbatilor intre 50 si 75 de ani si de la 45 de ani la persoanele care au antecedente familiale. Consta dintr-o examinare rectala si o analiza prin test de sange a PSA (antigen prostatic specific). Acest screening este deosebit de important deoarece cancerul provoaca mii de decese pe an si, tratand-o, iti imbunatatesti confortul vietii si sexualitatea.

Intrebare de inteles

Consultatia de urologie se desfasoara in mod clasic. Incepe cu o serie de intrebari despre starea generala de sanatate a pacientului, precum si istoricul medical si familial al acestuia. Pacientul va descrie simptomele cu precizie.

Daca are probleme urinare, care sunt acestea? Va fi intrebat si despre sexualitatea lui, deoarece cele doua probleme pot fi legate. De asemenea, preocuparea pentru disfunctia erectila se poate dovedi a fi un simptom al unei alte patologii precum boala coronariana, diabetul, colesterolul.

Urmeaza o examinare a zonei urogenitale, sau chiar a intregului corp. Adesea, aceasta parte a consultarii, care este totusi necesara, poate deranja unii oameni.

Barbatii nu sunt obisnuiti sa fie examinati, spre deosebire de femeile care merg regulat la ginecolog inca din adolescenta. Nu trebuie sa iti fie teama si sa ai incredere in profesionistul din domeniul sanatatii care isi cunoaste bine meseria. Intr-o a doua etapa, medicul urolog poate cere o evaluare biologica sau radiologica. Cu toate aceste elemente isi poate pune apoi diagnosticul si propune un tratament, medicament sau chirurgical adaptat situatiei.

Femeile si copiii

Urologul nu se ocupa doar de afectiunile masculine. De asemenea, poate diagnostica si trata afectiuni ale sistemului urogenital la femei, cum ar fi problemele urinare. Aceste din urma nu sunt doar o preocupare a femeii in varsta, ci pot aparea la orice varsta.

0 Shares
You May Also Like
Cum functioneaza turbosuflantele?

BlogCum functioneaza turbosuflantele?

Turbosuflanta este un element mecanic care indeplineste functia de a imbunatati atat performanta, cat si consumul motorului. Dupa…
Tipuri de brazi artificiali

BlogTipuri de brazi artificiali

Brazii artificiali de Craciun, pot fi de diferite tipuri: de pvc, sau polivinil, un material din care majoritatea…