Care sunt beneficiile oferite de Maca pentru sanatate?

0 Shares
0
0
0

Maca este o planta peruana cultivata in muntii Anzi. Este o leguma crucifera, ceea ce inseamna ca este inclusa in aceeasi familie cu broccoli, varza si kale. Maca este un ingredient obisnuit in gatitul peruan care ofera mancarurilor o aroma aparte. Planta cu radacina de Maca poate fi macinata intr-o pulbere si adaugata la mese sau smoothie-uri. In afara de utilizarile sale culinare, maca poate avea si cateva beneficii pentru sanatate. Pentru mai multe informatii accesati Maca – Proprietati si beneficii.

1. Cresterea libidoului

Studiile sugereaza ca radacina maca poate ajuta la cresterea libidoului. Cel mai cunoscut beneficiu al radacinii maca este potentialul sau de a imbunatati activitatea sociala. Exista cateva dovezi stiintifice care sustin aceasta afirmatie. De exemplu, un studiu mai vechi din 2002 a descoperit ca barbatii care au luat 1,5 sau 3 grame (g) de maca pe zi au prezentat libido crescut in comparatie cu cei care au primit un tratament clasic.

2. Reducerea disfunctiei erectile

Radacina de Maca ar putea avea, de asemenea, beneficii pentru persoanele cu disfunctie erectila (ED). Un mic studiu realizat in 2009 a analizat efectul consumarii a 2,4 g de radacina maca pe zi timp de 12 saptamani asupra functiilor sexuale. Participantii la studiu au fost barbati cu ED usoara. Cei care au luat radacina maca au inregistrat o crestere mai semnificativa a activitatii sexuale decat cei care au luat un tratament clasic.

3. Stimularea energiei si a rezistentei

Unii sportivi si culturisti folosesc radacina maca ca supliment pentru a creste energia si performanta. Exista unele dovezi care sa sustina acest lucru. Un studiu pilot realizat in 2009 a descoperit ca utilizarea extractului de maca timp de 14 zile a imbunatatit performanta pentru biciclistii barbati intr-un test de 40 de kilometri. Cu toate acestea, rezultatele nu au fost semnificativ diferite de imbunatatirea observata la cei care au luat un energizant clasic.

Totusi, acelasi studiu a descoperit ca extractul de maca a imbunatatit libidoul la participantii care l-au folosit. Cu toate acestea, dimensiunea esantionului acestui studiu a fost foarte mica, astfel incat este nevoie de mai multe cercetari pentru a confirma rezultatele.

4. Cresterea fertilitatii

O alta utilizare pe scara larga a radacinii maca este cresterea fertilitatii, in special la barbati.

Un studiu din 2016  gasit unele dovezi ca radacina de maca poate creste calitatea materialului seminal atat la barbatii fertili, cat si la cei infertili. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetari.

5. Imbunatatirea starii de spirit

Maca contine flavonoide, despre care se crede ca imbunatatesc starea de spirit si reduc anxietatea. Un studiu efectuat la 14 femei aflate in postmenopauza a descoperit ca maca poate reduce sentimentele de anxietate si depresie.

Deasemenea un studiu din 2015 a descoperit ca maca ar putea reduce simptomele depresiei la femeile din perioada postmenopauza.

6. Reducerea tensiunii arteriale

Este posibil ca radacina de maca sa ajute la imbunatatirea tensiunii arteriale. Un studiu din 2015, de asemenea, a constatat ca 3,3 g de maca pe zi timp de 12 saptamani au scazut tensiunea arteriala la femeile chineze aflate in postmenopauza.

0 Shares
You May Also Like
Cum functioneaza turbosuflantele?

BlogCum functioneaza turbosuflantele?

Turbosuflanta este un element mecanic care indeplineste functia de a imbunatati atat performanta, cat si consumul motorului. Dupa…
Tipuri de brazi artificiali

BlogTipuri de brazi artificiali

Brazii artificiali de Craciun, pot fi de diferite tipuri: de pvc, sau polivinil, un material din care majoritatea…