Cofeina are efect benefic asupra memoriei

0 Shares
0
0
0

Consumul de cofeina sub forma de cafea ofera un impuls energetic pentru milioane de oameni care isi incep ziua sau doresc sa se revigoreze pentru a face fata activitatilor solicitante.

Vestea buna este ca cercetatorii de la Universitatea Johns Hopkins au gasit o noua utilizare pentru aceasta minunata bautura, si anume stimularea memoriei.

Cofeina si efectele asupra memoriei – dovedite stiintific

Michael Yassa, profesor asistent de stiinte psihologice si cognitive la Johns Hopkins si echipa sa de oameni de stiinta, au descoperit ca bautura pe baza de cofeina are un efect pozitiv asupra memoriei noastre pe termen lung.

Cercetarile lor, publicate in revista Nature Neurroscience, arata cum cofeina imbunatateste anumite amintiri cu cel putin pana la 24 de ore de la consumare.

“Am stiut intotdeauna cum contribuie cofeina la cresterea capacitatii cognitive, dar efectele sale deosebite aupra intaririi amintirilor pentru a le face mai greu de uitat nu au fost niciodata examinate in detaliu pe oameni” – a declarat Yassa, autorul principal al lucrarii.

Descrierea studiului

Cercetatorii de la Johns Hopkins au efectuat un dublu studiu in care participantii care nu consumau cofeina in mod regulat au primit cate un placebo, sau o tableta de cofeina de 200 de miligrame la cinci minute dupa ce au vizionat o serie de imagini.

A doua zi, ambele grupuri au fost testate cu privire la capacitatea lor de a recunoaste imaginile din sesiunea de studiu din ziua precedenta. La acest test, unele vizualizari erau aceleasi cu cele din ziua antreioara, unele erau imagini noi, iar altele doar similare.

Mai multi membri ai grupului in care se administrase tableta cu cofeina au fost capabili sa identifice corect noile imagini ca fiind similare cu cele vizionate cu o zi inainte, in loc sa le vada eronat ca fiind aceleasi.

Capacitatea creierului de a recunoaste diferenta dintre doua imagini similare, dar nu identice, numita separare a modelului, reflecta un nivel mai profund de retentie a memoriei, iar cofeina a imbunatatit mult aceasta abilitate.

Cum lucreaza cofeina asupra memoriei – explicatii

Centrul de memorie din creierul uman se numeste hipocondru si este o zona in forma de cal de mare localizata in lobul temporal medial al creierului. Hipocampul este cutia de comutare pentru a informatiilor din memoria de scurta durata in memoria de lunga durata.

Studiile efectuate au dus la consensul general ca bauturile care contin cofeina au un efect mic sau chiar de loc asupra retentiei de memorie pe termen lung, dar contribuie la comutarea informatiilor din memoria de scurta durata in cea de lunga durata.

De ce este diferit acest studio

Crecetarile efectuate la Johns Hopkins sunt diferite de experimentele anterioare prin faptul ca subiectii au luat comprimatele cu cofeina numai dupa ce au vazut si au incercat sa memoreze imaginile.

Toate studiile anterioare au administrat cofeina inainte de sesiunea de studiu, deci, daca a existat o imbunatatire, nu este clar daca ea se datoreaza efectelor cofeinei asupra atentiei, vigilentei, concentrarii sau a altor factori.

Administrand cofeina dupa experiment, se elimina toate aceste posibilitati si apare siguranta ca, daca exista o imbunatatire, ea se datoreaza doar memoriei.

Concluzia este ca bauturile care contin cofeina, cum ar fi si ICS Bebida Blanca Rica 1 kg, sunt asociate cu longevitatea si au efecte de protectie asupra declinului cognitiv, cum se intampla in cazul bolii Alzheimer.

0 Shares
You May Also Like
Cum functioneaza turbosuflantele?

BlogCum functioneaza turbosuflantele?

Turbosuflanta este un element mecanic care indeplineste functia de a imbunatati atat performanta, cat si consumul motorului. Dupa…
Tipuri de brazi artificiali

BlogTipuri de brazi artificiali

Brazii artificiali de Craciun, pot fi de diferite tipuri: de pvc, sau polivinil, un material din care majoritatea…