Ce trebuie sa stim despre compactare?

0 Shares
0
0
0

Folosind o placa vibratoare sau una compactoare pe un strat de pietris proasapt pentur pavaj saupaele de beton se va obtine un strat neted de pavele sau pietris prin presarea lor in nisipul care se afla dedesubt cu ajutorul unor maiuri compactoare.

In  tot acest timp nisipul se va presa in sus in spatiile goale si va asigura o mai buna coeziune a stratului sin o autoblocare a plavelelor din veton. Se recomanda sa folositi un covor de pliuretan sub placa compactoare.

Covoarele de poliuretan reduc considerabil zgomoturl si atenueaza si loviturile cauzate de pietre in placile de baza ale placilor compactoare. Folosinf un covor de cauciu in procesul de cimpactare a pavelelor de beton se va evita si ciobirea lor sau fisurarea lor.

Pentru a compacta pietrisul va recomadam placi cu greutati de pana la 200 de kg. forta generata de placile compactoare va treue sa fie de minim 2500. In categoria aceasta se pot gasi atat placi reversibile car si placi simple, placi compactoare cu un singur sens si placi undirectionale sau placi vibratoare cu o singura directie.

Placile compactoare ireversibile au si cateva avantaje precum acoperirea suprafetelor mari si manevrabilitatea cat mai mare in zone foarte dificile. Pentur a compacta stratul se recomanda utilizarea unor placi cu greutati de pana la 300 de kg in caxul pietrisului in strat de 8 cm.

Pentru a compacta straturi de 10 cm va recomandam placi reversivile care au o greutate de pana la 450 kg. forta pe care aceste placi trebuie sa o genereze trebbuie sa fie de minim 3500 sla o frecventa de pana la 80 Hz.

Placile care ua o frecventa mai joasa nu se recomanda pentru ca au o amplitudine mare si sar si din aceasta cauza nu e posibila operare alina. Pentru a compacta straturile cu pavele de 4cm sau de 6 cm grosime este recomandat sa folosit placi unisens care sa aiba greutati intre 70 si 120 de kg.

Pentru a evita stricarea suprafetelor placilor care sunt in contact direct cu materialele de compactat se foloseste covorul de poliuretan sau de cauciuc vulcolan care se va pune sub talpa placii vibratoare. Acest cauciu de vulcolan se foloseste cu scopul de a reduce zgomotul.

Sunt mai multe moduri prin acre se face o buna compactare: prin compactare dinamica sua statica. Cea statica se va realiza aplicand o greutate pe sol sau pe aslfat.

Un utilaj care compacteaza solul va trece peste zona ce trebuie compactata si va realiza aceasta compactare incarcand terenul cu propria sa greutate. Compactarea statica este utilizata in general pentru asfalt. Compactarea dinamica se face combinand vibratia cu greutatea.

Se loveste solul si se actioneaza asupr alui cu vibratii iar materialele capata si o miscare care genereaza micosrare frecarilor din interior. Fortele dinamice care sunt create de catre uilaj vor determina si deplasarea particulelor de maerie unele fata de ceelalte reducand volumul de material la minim. Rezultatul este cresterea densitatii si a capacitatii de incarcare a solului.

Lovirea pamantului cu o anumita viteza se va face pentru a se realiza diferite grade de compactare.

0 Shares
You May Also Like
Cum functioneaza turbosuflantele?

BlogCum functioneaza turbosuflantele?

Turbosuflanta este un element mecanic care indeplineste functia de a imbunatati atat performanta, cat si consumul motorului. Dupa…
Tipuri de brazi artificiali

BlogTipuri de brazi artificiali

Brazii artificiali de Craciun, pot fi de diferite tipuri: de pvc, sau polivinil, un material din care majoritatea…