Cum alegi un ciocan rotopercutor?

0 Shares
0
0
0

In cazul in care iti desfasori activitatea in domeniul constructiilor, cu siguranta stii cat de important este sa ai la dispozitie un ciocan rotopercutor, pe care sa il folosesti pentru a da gauri de mare precizie in lemn, in metal, in plastic, dar si in materiale precum beton sau piatra.

Exista pe piata o multime de ciocane rotopercutoare, asa ca alegerea unei astfel de unelte se poate dovedi a fi o sarcina complicata, dar in randurile care urmeaza, vei putea descoperi cateva sfaturi care iti pot fi de ajutor pentru a face alegerea potrivita.

Tipul de alimentare

Dat fiind faptul ca discutam despre o unealta care este alimentata electric, este lesne de inteles faptul ca aceasta fie va primi energia de la priza (acesta este ciocanul rotopercutor cu fir), fie va functiona primind energie de la un acumulator.

Ciocanul rotopercutor cu fir este mai puternic decat ciocanul rotopercutor cu acumulator (acest lucru este valabil pentru toate sculele electrice). Dat fiind faptul ca un ciocan rotopercutor cu fir are o putere mai mare, este indicat sa fie utilizat in cazul unor lucrari complexe, in timp ce pentru lucrarile modeste poate fi utilizat un ciocan rotopercutor cu acumulator (din gama hobby).

Tot in ceea ce priveste tipul de alimentare, trebuie mentionat faptul ca un ciocan rotopercutor cu fir poate fi utilizat doar pana unde prelungitorul utilizat pentru a alimenta unealta, ajunge. In schimb, un ciocan rotopercutor cu baterii, atata timp cat are acumulatorul incarcat, poate fi utilizat oriunde.

Tipul de percutie

Ciocanele rotopercutoare care se gasesc pe piata in zilele noastre, se impart in doua categorii tinand cont de tipul de percutie. Avem astfel ciocane rotopercutoare cu percutie mecanica, si ciocane rotopercutoare cu percutie pneumatica.

Ciocanele rotopercutoare cu percutie mecanica sunt de generatie veche, in timp ce sculele cu percutie pneumatica sunt de generatie noua, sunt mai performante si au o durata de viata indelungata.

Mandrina

Modelele vechi de ciocane rotopercutoare folosesc mandrina cu cheie, care influenteaza usurinta si viteza de schimbare a burghiului. In schimb, modelele noi dispun de mandrina SDS, care este mult mai eficace si mai rapida. Aceasta ofera prinderea sigura, si usor de executat.

In cea ce priveste ciocanele rotopercutoare cu mandrina SDS, acestea sunt inpartite in trei categorii, astfel ca exista ciocane cu mandrina SDS, ciocane rotopercutoare cu mandrina SDS-plus, si ciocane rotopercutoare cu mandrina SDS-max.

Puterea si greutatea

Acestea sunt alte doua caracteristici demne de luat in considerare cand vine vorba despre alegerea unei asemenea unelte. Modelele hobby au o putere redusa, dar sunt si destul de usoare, pe cand modelele performante sunt mai grele.

Pentru o unealta cu acumulator, aceasta trebuie sa aiba puterea de minim 10 V; in timp ce un ciocan rotopercutor cu fir poate avea puterea cuprinsa intre 300 si 2000 W.

Profesionistii isi vor alege modele care au cel putin 1000 de W putere, dar pentru a avea o asemenea unealta in gospodarie, nu merita sa investiti atat de multi bani. Intr-o gospodarie, un ciocan rotopercutor care are intre 350 W si 750 W este ai mult decat suficient.

Cat despre greutate, aceste echipamente au maxim 4 kg modelele hobby, intre 5 si 8 kg cele semi-profesionale, iar cele profesionale sunt mai grele.

Viteza maxima de lucru

Aceasta se refera la viteza de percutare, si este o caractersistica deosebit de importanta. Viteza maxima de lucru reprezinta o combinatie intre RPM/numarul de percutii.

O unealta hobby de exemplu are maxim 4000 de percutii pe minut, insa acest lucru inseamna ca are mai putin de 100 RPM. Un profesionist nu va alege o unealta cu un numar mare de percutii pe inut, ci cu mai putine percutii pe minut. In plus, un model de calitate, permite ajutstarea vitezei.

Alte caracteristici care mai necesita atentie sunt rezistenta la impact, diametrul de gaurire, dar si diferite alte specificatii ale uneltei.

0 Shares
You May Also Like
Cum functioneaza turbosuflantele?

BlogCum functioneaza turbosuflantele?

Turbosuflanta este un element mecanic care indeplineste functia de a imbunatati atat performanta, cat si consumul motorului. Dupa…
Tipuri de brazi artificiali

BlogTipuri de brazi artificiali

Brazii artificiali de Craciun, pot fi de diferite tipuri: de pvc, sau polivinil, un material din care majoritatea…