Cum se identifica poluarea?

0 Shares
0
0
0

Poluarea in aer, apa si sol ar putea sa nu fie intotdeauna vizibila, dar poate provoca daune oamenilor si animalelor. Poluantii pot proveni dintr-o varietate de surse umane si naturale. Uneori, poluarea poate fi identificata prin vedere si miros, cum ar fi observarea fumului care creste dintr-un cos de fum.

Dar de cele mai multe ori poluantii pot fi identificati doar cu teste fizice. Identificarea poluantilor este primul pas in reducerea poluarii din mediu pentru a asigura solul, aerul si apa mai curate.

Surse de poluare

Poluarea mediului provine in mare parte, din surse legate de oameni, precum instalatii industriale, vehicule, statii de epurare, depozite, ape pluviale, sobe de uz casnic si masini de tuns iarba.

Sursele naturale includ praful, fumul de la incendiile forestiere si eruptiile vulcanice. Poluantii eliberati in aer, apa si sol sunt raspanditi in intregul mediu prin vant, fluxul de apa si patrundere in sol.

Poluarea aerului

Poluarea aerului este formata din gaze chimice si particule care se pot raspandi pe kilometri de la punctul lor de origine. Materia particula este un amestec de substante chimice, acid din gaze, metale sau praf tinute impreuna de picaturi de lichid.

Oamenii de stiinta masoara poluarea aerului direct in termeni de masa sau concentratie pe volum, folosind dispozitive mecanice sau optice. Dispozitivele folosite pentru a masura poluarea pot fi utilizate pentru a prezice volumul total de poluare emis in timp sau distanta de la o sursa, pe baza datelor de esantion, directia vantului si viteza.

Poluarea apei si a solului

Poluarea intra in fluxuri, lacuri si zone umede prin descarcarea apelor uzate din instalatiile industriale, scurgerea apelor pluviale de pe drumuri si parcari sau prin scurgeri accidentale.

Uneori, poluantii sunt vizibili, este posibil sa fi vazut stralucirea de culoarea curcubeului pe care o creeaza uleiul in apa, dar metalele si alte substante chimice pot fi invizibile.

Poluantii specifici pot fi identificati folosind kituri comerciale care masoara concentratiile de substante chimice specifice. Probele de apa si sol pot fi colectate si apoi analizate chimic la un laborator comercial.

De-asemenea apa si solul pot fi afectate in urma degradarii plasticelor traditionale. Acestea sunt folosite in diferite aplicatii, si au nevoie de zeci sau sute de ani pentru a se degrada. Este posibil ca in prezent, solul si apa sau aerul sa fie afectate de materialele plastice folosite acum doua – trei decenii de parintii sau bunicii nostrii, si care inca nu s-au degradat.

Din acest motiv, pentru a reduce nivelul de poluare, se recomanda utilizarea materialelor plastice biodegradabile. Din materiale plastice biodegradabile se pot fabrica vesela de unica folosinta biodegradabila, farfurii biodegradabile de unica folosinta, pungi biodegradabile si compostabile, si diferite alte produse.

Vestea buna este ca biodegradabilele se descompun in termen foarte scurt. Practic, vesela de unica folosinta biodegradabila se descompune in cateva luni, in timp ce pungile biodegradabile se pot descompune in cateva saptamani. Este o diferenta de la cer la pamant intre timpul necesar descompunerii plasticului traditional, in comparatie cu cel biodegradabil.

In plus, plasticul biodegradabil nu elimina substante chimice cand se descompune. Plasticul traditional face acest lucru, iar astfel polueaza solul, si chiar si apa, atunci cand deseurile din plastic traditional ajung in apa.

Poluarea in spatii rezidentiale

Sursele de poluare a aerului din interior includ produse de curatare, vapori din mobilier si covoare sau alte surse precum mucegaiul, azbestul sau vopseaua cu plumb din casele mai vechi. Poluantii pot intra in locuinte din surse externe, precum solul si apele subterane, sau siturile si drumurile industriale din apropiere.

De-asemenea, in Romania se practica eliminarea deseurilor pe cont propriu, si cu totii am vazut cand am trecut prin localitatile rurale din tara, fum care se ridica din curtile romanilor. Imaginati-va ca atunci cand materialele plastice sunt arse, fumul rezultat este foarte periculos, si este inhalat de catre oameni.

Apoi, cand se topesc deseurile plastice, elibereaza dupa cum spuneam diferite substante toxice, iar acestea afecteaza solul. Practic, culturile pot fi afectate din acest motiv. Drept urmare, utilizarea materialelor plastice biodegradabile este o necestiate.

0 Shares
You May Also Like
Cum functioneaza turbosuflantele?

BlogCum functioneaza turbosuflantele?

Turbosuflanta este un element mecanic care indeplineste functia de a imbunatati atat performanta, cat si consumul motorului. Dupa…
Tipuri de brazi artificiali

BlogTipuri de brazi artificiali

Brazii artificiali de Craciun, pot fi de diferite tipuri: de pvc, sau polivinil, un material din care majoritatea…