Despre Craciun si traditiile din jurul sau

0 Shares
0
0
0

Nasterea Domnului este sarbatorita in perioada 25-27 decembrie, iar seara de 24 decembrie este cunoscuta sub denumirea de Ajun al Craciunului. Aceasta sarbatoare dateaza inca din secolul al IV-lea, cand Biserica Crestina a stabilit aceasta data pentru a concura cu nasterea zeului Soare din traditiile pagane. Multi dintre istoricii religiei sunt insa de parere ca Iisus s-ar fi nascut spre sfarsitul iernii.

De altfel, exista unele nelamuriri cand vine vorba de datele la care se sarbatoreste Craciunul: crestinii ortodocsi de rit vechi il sarbatoresc pe 7 ianuarie, dupa calendarul iulian, care este decalat cu 13 zile fata de cel oficial.

Traditia impodobirii bradului si a lui Mos Craciun

Traditiile Craciunului s-au amplificat de la un an la altul. Cei mici il asteapta cu nerabdare pe Mos Craciun, care vine cu sacul incarcat de cadouri pentru cei cuminti, iar cu cateva zile inainte de Craciun se impodobeste bradul cu ornamente de culoare rosie sau verde.

Obiceiul bradului impodobit ar fi aparut in Germania, unde legenda spune ca Sfantul Bonifaciu a ordonat taierea stejarilor, venerati de pagani. In cadere, stejarii au distrus toti copacii din prajma, mai putin bradul, care a devenit de atunci un simbol al acestei sarbatori si este impodobit in seara de Ajun.

In ultimii ani, se alterneaza tot mai des bradul natural cu folosirea unor brazi de Craciun artificiali. Oamenii au pareri impartite despre acest lucru, avand atat avantaje cat si dezavantaje.

In Romania, avem multe traditii si obiceiuri, transmise din generatie in generatie. In satele din Oltenia, in Ajunul Craciunului, gospodarii se trezesc dis-de-dimineata si pregatesc focul in soba. Apoi agita jarul cu ajutorul unui vreasc, in timp ce rostesc o urare de Craciun:  “Buna dimineata lui Ajun! /C-a venit intr-un ceas bun /Sa ne-aduca: porcii grasi si unturosi /Si oamenii sanatosi, /Vacile cu vitei, oile cu miei, scroafele cu purcei, clostile cu pui, gainile cu oua. La anul si la multi ani!”.

Obiceiul colindatului

Una dintre cele mai iubite traditii de Craciun este colindatul. In prima zi de Craciun, colindatorii merg din usa in usa cu steaua in mana si aduc vestea nasterii lui Iisus prin cantece si poezii. Se spune ca cei care nu deschid poarta colindatorilor vor avea parte de un an fara productivitate si ghinion in casa, din cauza ca dau dovada de zgarcenie.

Tot in data de 25 decembrie, oamenii trimit urari si mesaje de Craciun celor dragi, carora le transmit cele mai sincere si frumoase urari.

Inca un obicei popular este atarnarea unei crengi de vasc in case. Vascul este prezent in mai multe culturi, dar originea sa nu este cunoscuta. De exemplu, poparele scandinave credeau ca vascul este reprezentarea zeitei dragostei, Friga, iar acele cupluri care se saruta sub vasc isi vor imparti toata viata. In traditia crestin-ortodoxa, se spune ca acela care atarna vasc in casa va avea un an plin de belsug, fericire si pace in familie.

De asemenea, in Ajun Craciunului, cei care isi doreau sa afle care va fi starea lor de sanatate in anul care urmeaza, taiau pe jumatate un mar. Daca acesta avea viermi, credinta era ca omul va fi urmarit de boala, iar un mar putred putea sa semnifice chiar moartea.

Gospodinele stiu ca toata casa trebuie curatata luna inainte de Ajun, cand nu mai au voie sa foloseasca matura, deoarece o superstitie veche spune ca asta inseamna alungarea norocului din casa.

0 Shares
You May Also Like
Cum alegi un panou fotovoltaic?

BlogCum alegi un panou fotovoltaic?

Panourile fotovoltaice au devenit o opțiune tot mai populară pentru cei interesați să genereze energie electrică verde și…