Totul despre aur

0 Shares
0
0
0

Uneori va duceti bijuteriile la amanet aur, dar cati din noi stiu de fapt ce este aurul si de ce este atat de valoros. Iata cateva informatii despre aur si aliajele din aur pe care ar trebui sa le stii.

Pe masura ce metalele sunt adaugate la aur in timpul productiei de bijuterii, aurul devine mai putin fin si numarul de karate scade. De exemplu, aurul de 12 karate contine 50% aur si 50% aliaje pentru greutate.

Cuvantul karat provine de la semintele de carob. In bazarurile antice asiatice, semintele au fost folosite pentru a echilibra balantele care au masurat greutatea aurului.

Pentru a tine pasul cu rezervele de aur ale tarii, depozitul american de lingouri a fost deschis la Fort Knox, in Kentucky, in 1937. Primul transport de aur a sosit din Philadelphia in trenuri inconjurate de trupe militare. Fort Knox este incadrat in otel cu pereti de beton.

In ciuda folosirii unei usi de otel de 20 de tone, un zvon din anii 1970 a sugerat ca aurul din Fort Knox a disparut. Pentru a atenua temerile oamenilor, directorul Monetariei Statelor Unite a ghidat congresmeni si jurnalisti printr-o singura camera a boltii si stivele sale inalte de 3600 de bile de aur.

Fiecare lingou cantareste 400 uncii de aur, conform Departamentului de Trezorerie al SUA. O uncie de este egala cu aproximativ 1,1 unitati avoirdupois. Intregul depozit acum cantareste 147,3 milioane uncii, care valoreaza in jur de 130 miliarde dolari la preturile actuale.

Aurul inferior imita doar aurul in aspect. Pirita este mai frecvent intalnita, mai grea si mai fragila decat aurul. Cand este zdrobita in pudra, pare verzui-neagra, in timp ce praful de aur real este galben. Pirita contine sulf si fier. In timpul celui de-al doilea razboi mondial a fost extrasa pentru a produce acid sulfuric, un produs chimic industrial. Astazi, este folosita in baterii auto, aparate, bijuterii si masini.

Desi aurul fals poate fi o descoperire dezamagitoare, este adesea descoperit langa surse de cupru si aur.

Doua treimi din aurul mondial este exploatat in Africa de Sud, potrivit laboratorului national Lawrence Livermore.

Saptezeci si opt la suta din livrarile anuale de aur din lume sunt folosite in bijuterii, potrivit AMNH. Restul se refera la utilizarea electronica si  utilizarile dentare si medicale.

Simbolul atomic al aurului, Au, provine din cuvantul latin pentru aur, aurum.

Castile de astronauti sunt echipate cu un vizor acoperit cu un strat subtire de aur. Aurul blocheaza razele ultraviolete daunatoare de la soare.

Cel mai mare cristal de aur din lume este de dimensiunea unei mingi de golf si vine din Venezuela. Cristalul de 7,7 uncii (217,78 grame) este de aproximativ 1,5 milioane de dolari.

Cutremurele pot crea aur: Un studiu din 2013, publicat in revista Nature Geoscience, a constatat ca, in timpul cutremurelor, apa  se vaporizeaza, lasand aurul in urma.

Primele monede de aur au fost fabricate in Regatul Minor din Asia de Lydia in 560 i.Hr., potrivit Asociatiei Nationale a Mineritului.

Aurul are un numar de izotopi artificiali si instabili (numarul exact depinde de omologul pe care il consultati), dar apare in mod natural numai ca Au-197.

 

0 Shares
You May Also Like
Cum functioneaza turbosuflantele?

BlogCum functioneaza turbosuflantele?

Turbosuflanta este un element mecanic care indeplineste functia de a imbunatati atat performanta, cat si consumul motorului. Dupa…
Tipuri de brazi artificiali

BlogTipuri de brazi artificiali

Brazii artificiali de Craciun, pot fi de diferite tipuri: de pvc, sau polivinil, un material din care majoritatea…