Despre senologie şi cum ne poate salva

0 Shares
0
0
0

Senologia este ramura medicinei care se ocupă în mod specific cu studiul bolilor care afectează sânii. Aceasta afectează un număr tot mai mare de alte ramuri specializate, cum ar fi endocrinologia, radiologia, oncologia și anatomia patologică.

            Ce face un senolog? Acesta este un medic, de obicei specializat în oncologie, care se ocupă cu studiul bolilor care afectează sânul, cu accent pe cancerele care afectează această parte a corpului.

Ce boli sunt tratate de un senolog?

            Bolile tratate cel mai adesea de un senolog sunt cele care privesc sânul, cum ar fi abcesele, chisturile, mastita, afecțiunile inflamatorii și infecțioase și cancerul de sân.

Nevoia de a crea o nouă ramură a medicinei care se ocupă în mod specific de sâni vine din conștientizarea tot mai mare a faptului că, din nefericire, cancerul de sân este o boală răspândită, ce se caracterizează prin rate ridicate de mortalitate, fiind a doua cauză principală de deces prin cancer la femei, după cancerul pulmonar .

Este atât de complex încât este necesară o abordare multidisciplinară, în momentul diagnosticului cu un sonograf și radiolog, cât și în stadializarea cu un patolog, până la alegerea tratamentului cu ajutorul unui oncolog, endocrinolog și oncolog radiaţii.

Care sunt procedurile utilizate de un senolog?

            Printre procedurile de diagnostic cele mai des utilizate de acest specialist se numără examinarea clinică prin observarea și atingerea sânului, teste instrumentale precum ultrasunete, mamografie, imagistică prin rezonanță magnetică, PEM, test PET și teste genetice pentru evaluarea șanselor de moștenire a cancerului la sân.

            Printre procedurile pentru tratamentul cancerului de sân se numără quadrantectomia și mastectomia (îndepărtarea chirurgicală a sânului).

Când ar trebui un pacient să viziteze un senolog?

            După maturizarea sexuală, femeile trebuie examinate în mod regulat de un senolog, chiar și în absența simptomelor sau problemelor specifice, pentru a monitoriza starea de sănătate a sânilor. Este recomandat să vizitați un senolog dacă vă confruntaţi cu dureri localizate, roșeață sau umflături, noduli vizibili, modificări ale mamelonului fie către exterior, fie spre interior și modificări ale formei sânului sau a pielii, cum ar fi „pielea coajă de portocală”.

            Clinica MedImages senologie imagistică din Cluj Napoca, vă pune la dispoziţie cea mai modernă aparatură în ceea ce priveşte echipamentele pentru ecoelastografie, unitate completă de mamografie digitală, aparat de biopsii cu vacuum şi staţii de lucru echipate cu monitoare performante, dedicate imagisticii senologice.

            Printre serviciile oferite se regăsesc: mamografie, ecografie mamară, ecografie abdominală, ecografie tiroidiană, elastografie, puncţii, reperaje preoperatorii, inserare de clipuri de marcaj tisular şi evacuări de chisturi.

            Pentru orice problemă medicală depistată în faza incipientă a bolii, şansele de vindecare printr-un tratament adecvat, cresc. Realizarea unor controale periodice este imperativă în prevenţia apariţiei unor complicaţii, ce pot duce la probleme de sănătate grave, care vă pot pune viaţa în pericol.

            Nu vă neglijaţi sănătatea şi apelaţi întotdeauna la specialişti cu experienţă în domeniu. Medicii de la MedImages senologie Cluj, îşi asumă responsabilitatea pentru vieţile pacienţilor, întrucât consideră medicina ca fiind „conştiinţă şi ştiinţă”, şi pun mare preţ pe devotament, respectul reciproc şi excelenţă.

0 Shares
You May Also Like
Cum se pot alege dispozitivele medicale

BlogCum se pot alege dispozitivele medicale

Alegerea dispozitivelor medicale potrivite este esențială pentru asigurarea unei îngrijiri medicale de calitate și pentru îmbunătățirea sănătății și…