Ecografia permite medicului dumneavoastra sa vada cu usurinta organele si structurile abdominale din afara corpului. Se poate efectua o eco abdominala Cluj si cu scopul de a evalua fluxul de sange catre organele abdominale.
O ecografie abdominala foloseste o sonda portabila (transductor). Acesta transmite unde sonore cu ultrasunete la o frecventa prea mare pentru a fi auzita.
Atunci cand transductorul este plasat pe burta in anumite locatii si unghiuri, undele sonore se deplaseaza prin piele si alte tesuturi ale corpului catre organele si structurile interne. Undele sonore sar de pe organe ca un ecou si revin la transductor. Transductorul ridica undele reflectate. Acestea sunt apoi transformate intr-o imagine electronica a organelor.
Diferite tipuri de tesuturi ale corpului afecteaza modul in care se deplaseaza undele sonore rapide. Sunetul calatoreste cel mai rapid prin tesutul osos. Se misca cel mai lent prin aer. Viteza cu care undele sonore sunt returnate transductorului, precum si cat de mult se intoarce unda sonora, este tradusa de transductor ca tipuri diferite de tesut.
Inainte de procedura, pe piele se pune un gel limpede, pe baza de apa. Acest lucru permite transductorului sa se miste lin pe piele. De asemenea, ajuta la eliminarea oricarui aer intre piele si transductor.
O ecografie poate fi de asemenea utilizata pentru a evalua fluxul de sange in burta. Transductorul care face acest lucru contine o sonda Doppler. Sonda Doppler evalueaza viteza si directia fluxului de sange in vase facand undele sonore usor de auzit. Gradul de zgomot al undelor sonore indica rata fluxului de sange dintr-un vas de sange. Absenta sau lesinitatea acestor sunete poate insemna ca exista un blocaj al fluxului de sange.
De ce am nevoie de o ecografie abdominala?
Ecografia abdominala poate fi utilizata pentru a evalua marimea si localizarea organelor si structurilor din burta. Poate fi de asemenea utilizata pentru a verifica pantecele pentru conditii precum:
- Colectii de lichide (chisturi).
- Tumori.
- Colectii de puroi (abcese).
- Blocajele
- Acumulare de fluide.
- Cheaguri in vase de sange.
- Infectie.
- Ciroza.
- Anevrism aortic abdominal.
Marimea aortei abdominale poate fi masurata prin ultrasunete. Acest lucru poate fi facut pentru a detecta un anevrism aortic. Aceasta este o balonare si slabire a vasului de sange. Pietrele din vezica biliara, rinichi si uretere pot fi, de asemenea, gasite cu ajutorul ecografiei.
Ecografia abdominala poate fi utilizata pentru a ghida ace folosite la biopsie. O biopsie este eliminarea unei bucati de tesut abdominal pentru testare. Ecografia abdominala este de asemenea folosita pentru a scurge lichidul dintr-un chist sau abces. Acest test poate fi utilizat pentru a evalua fluxul de sange in burta.
Este posibil de-asemenea, ca si din diferite alte motive, medicul dvs. sa va solicite sa efectuati o eco abdominala Cluj.
Care sunt riscurile unei ecografii abdominale?
Nu exista radiatii utilizate si, in general, nu exista disconfort cauzat de deplasarea transductorului cu ultrasunete pe piele. Nu se folosesc in timpul ecografiei coloranti de radiatie sau contrast. Deci, ecografia poate fi folosita in siguranta in timpul sarcinii sau pentru persoanele cu alergii la colorantul de contrast.
Pot exista riscuri in functie de starea dvs. de sanatate specifica. Discutati orice problema cu furnizorul de servicii medicale inainte de testare.
Anumiti factori sau conditii pot interfera cu rezultatele testului. Acestia includ:
- Obezitate severa.
- Bariu in intestine dintr-o procedura recenta de bariu.
- Gazele intestinale.
Asadar, nu trebuie sa va faceti griji in ceea ce priveste siguranta unei astfel de examinari, pentru ca procedura este foarte sigura.