Cancerul de san este cel mai frecvent tip de cancer cu care se confrunta femeile, alaturi de cancerul de col uterin. Majoritatea femeilor care pana in prezent au fost diagnosticate cu cancer de san au peste 50 de ani, dar trebuie mentionat faptul ca si femeile mai tinere pot suferi de cancer la san.
Aproximativ 1 din 8 femei sunt diagnosticate conform statisticilor, cu cancer de san in timpul vietii. Exista sanse mari de recuperare pentru femeile diagnosticate cu aceasta problema de sanatate, daca este detectata intr-un stadiu incipient. Din acest motiv, este vital ca femeile sa-si verifice sanii in mod regulat, dar mai ales atunci cand observa orice schimbare.
Simptomele cancerului mamar
Cancerul de san poate avea mai multe simptome, dar primul simptom vizibil este de obicei o umflatura/nodul sau o zona de tesut mamar ingrosat. Cele mai multe noduluri de san nu sunt canceroase, dar in mod evident este intotdeauna mai bine sa mergeti cat mai repede la medic daca le observati. Este mai bine sa procedati astfel, fecat sa sperati ca nodulul nu este canceros.
Ar trebui sa va adresati unui medic si daca observati oricare dintre aceste simptome:
- modificare a dimensiunii sau formei unuia sau a ambilor sani.
- descarcare de la oricare dintre mameloane.
- un nodul sau umflaturi in oricare dintre subsuori.
- gropite pe pielea sanilor.
- eruptie pe sau in jurul mamelonului.
- schimbare a aspectului mamelonului, cum ar fi scufundarea in interiorul sanului.
Durerea de san trebuie sa stiti ca nu este de obicei un simptom specific al cancerului de san.
Cauzele cancerului de san
Cauzele exacte ale cancerului de san nu sunt pe deplin intelese nici de catre medici si nici de catre cei mai renumiti cercetatori. Cu toate acestea, exista anumiti factori cunoscuti pentru ca pot creste riscul de cancer mamar. Iata care sunt cateva dintre cele mai cunoscute cauze care pot duce la aparitia cancerului la san:
- varsta – riscul de aparitie a acestui tip de cancer creste pe masura ce imbatraniti.
- un istoric familial de cancer mamar.
- un diagnostic anterior de cancer mamar.
- tumora de san anterioara necanceroasa (benigna).
- a fi inalt, supraponderal sau obez.
- consumul de alcool.
Cum este diagnosticat cancerul de san?
Dupa examinarea sanilor, un medic de familie va poate trimite la o clinica specializata pentru a avea parte de anumite teste, cum ar fi o elastografie in Cluj Napoca, dar si o mamografie poate fi de folos. In anumite situatii, in cazul in care specialistii nu sunt siguri de rezultat, este posibil sa solicite o biopsie (prelevarea unei probe mici de tesut mamar pentru a fi examinata la microscop).
Tratarea cancerului de san
Daca cancerul este detectat intr-un stadiu incipient, acesta poate fi tratat inainte de a se raspandi in alte parti ale corpului. Cancerul de san este tratat prin chimioterapie, radioterapie sau prin interventie chirurgicala. Chirurgia este de obicei primul tip de tratament pe care il veti urma, urmat de chimioterapie sau radioterapie sau, in unele cazuri, de hormoni sau tratamente specifice.
Traiul cu cancerul la san
A fi diagnosticat cu cancer mamar poate afecta viata de zi cu zi in multe feluri, in functie de stadiul in care se afla si de tratamentul pe care il veti avea. Modul in care oamenii fac fata diagnosticului si tratamentului variaza de la persoana la persoana. Exista mai multe forme de asistenta disponibile, daca aveti nevoie. Formele de sprijin pot include:
- familia si prietenii, care pot fi un sistem de sprijin puternic.
- comunicarea cu alte persoane aflate in aceeasi situatie.
- afland cat mai multe despre starea dumneavoastra.
- sa nu incercati sa faceti prea multe lucruri sau sa depuneti prea mult efort.
Prevenirea cancerului de san
Deoarece cauzele cancerului de san nu sunt pe deplin intelese, in acest moment nu este posibil sa se stie daca poate fi prevenit. Daca aveti un risc crescut de a dezvolta afectiunea, sunt disponibile unele tratamente pentru a va reduce riscul .