Tipuri de insectidice si modul lor de actionare

0 Shares
0
0
0

Insecticidele, printre care si cunoscutul Insecticid Decis Expert 100 EC sunt substante chimice utilizate pentru a controla insectele prin uciderea lor sau impiedicarea angajarii lor in comportamente nedorite sau distructive. Acestea sunt clasificate in functie de structura si modul lor de actiune.

Multe insecticide actioneaza asupra sistemului nervos al insectei (de exemplu, inhibarea colinesterazei), in timp ce altele actioneaza ca regulatori de crestere sau endotoxine. In urmatoarele randuri ale acestui articol, veti descoperi mai multe tipuri de insecticide, si veti descoperi de-asemenea si modul acestora de a actiona.

Insecticide organoclorurate

Majoritatea actioneaza asupra neuronilor provocand un dezechilibru de sodiu / potasiu care impiedica transmiterea normala a impulsurilor nervoase. Unii actioneaza asupra receptorului GABA (acidul γ-aminobutiric) care impiedica ionii de clora sa intre in neuroni provocand o stare hiperexcabila caracterizata de tremoruri si convulsii. De obicei, insecticide cu spectru larg care au fost scoase din uz.

Organophosphate

Cauza inhibarea acetilcolinesterazei (AChE) si acumularea acetilcolinei la jonctiunile neuromusculare care provoaca strangerea rapida a muschilor voluntari si, in cele din urma, paralizia. Un insecticid cu raza larga, in general cel mai toxic dintre toate pesticidele pentru vertebrate.

Insecticide organosulfurice

Prezentati activitate ovicida (adica ucid stadiul oualor). Folositi acest tip de insecticid numai impotriva acarienilor cu o toxicitate foarte scazuta pentru alte organisme.

Insecticide carbamate

Cauza inhibarea acetilcolinesterazei (AChE) care duce la efecte ale sistemului nervos central (adica rasucirea rapida a muschilor voluntari si, in cele din urma, paralizie). Are toxicitate cu spectru foarte larg si este foarte toxic pentru pesti.

Formamidine

Inhibati enzima monoaminoxidaza care degradeaza neurotransmitatorii provocand o acumulare a acestor compusi; insectele afectate devin silnice si mor. Folositi acest tip de insecticid doar pentru combaterea daunatorilor rezistenti la OP si carbamat.

Dinitrofenoli

Actioneaza prin decuplarea sau inhibarea fosforilarii oxidative prevenind formarea de adenozina trifosfat (ATP). Toate tipurile au fost retrase din utilizare.

Organostaniu

Inhibati fosforilarea la locul decuplarea dinitrofenolului, prevenind formarea de ATP. Folosit pe scara larga impotriva acarienilor din pomii fructiferi si folosit anterior ca agent antifouling si molluscacide; foarte toxic pentru viata acvatica.

Piretroide

Actioneaza prin pastrarea deschisa a canalelor de sodiu din membranele neuronale care afecteaza atat sistemul nervos periferic cat si cel central provocand o stare hiper-excitabila. Printre simptome se numara tremorurile, incoordonarea, hiperactivitatea si paralizia. Eficient impotriva majoritatii daunatorilor de insecte agricole; extrem de toxic pentru pesti.

Nicotinoids

Actioneaza asupra sistemului nervos central provocand blocarea ireversibila a receptorilor nicotinergici post-nicotinergici de acetilcolina. Folosit pentru combaterea insectelor care suga, insectelor din sol, fluturilor albe, termitelor, insectelor de gazon si gandacului din cartoful Colorado. In general au o toxicitate scazuta pentru mamifere, pasari si pesti.

Spinosinele

Actioneaza prin perturbarea legarii acetilcolinei in receptorii nicotinici ai acetilcolinei la nivelul celulei postsinaptice. Eficient impotriva omizilor, larvelor lepidopterane, minerilor de frunze, thripsului si termitelor.

Pirazolii

Inhiba transportul de electroni mitocondrial la locul NADH-CoQ reductazei care duce la intreruperea formarii ATP. Eficient impotriva psylla, afidelor, fluturele alb si thrips. Rezultatele testarii pe un singur tip (fipronil) nu indica efecte asupra scoicilor, stridiei sau pestilor, cu efecte marginale asupra crevetilor.

Piridazinone

Intreruperea transportului de electroni mitocondriali la locul 1; utilizat in principal ca miticid; prezinta toxicitate pentru artropode si pesti acvatici.

Chinazoline

Actioneaza asupra stadiilor larvare ale majoritatii insectelor prin inhibarea sau blocarea sintezei de chitina din exoschelet. Dezvoltarea larvelor prezinta ruperea cuticulei malformate sau moartea prin infometare.

Botanice

In functie de tip poate avea diverse efecte:

Piretrul – afecteaza atat sistemul nervos central, cat si periferic, stimuland celulele nervoase sa produca descarcari repetitive si, in cele din urma, sa conduca la paralizie. Folosit frecvent pentru controlul paduchilor.

Nicotina – imita acetilcolina (Ach) in ganglionii sistemului nervos central, provocand strangeri, convulsii si moarte. Folosit cel mai mult pentru controlul afidelor si omizilor.

Rotenona – actioneaza ca un inhibitor al enzimei respiratorii. Folosit ca piscicid care ucide toti pestii in doze non-toxice pentru organismele alimentare din peste.

Limonenul – afecteaza nervii senzoriali ai sistemului nervos periferic. Folosit pentru controlul puricilor, paduchilor, acarienilor si capuselor, ramanand practic toxice pentru animalele cu sange cald si doar usor toxice pentru pesti.

Neem – reduce hranirea si perturba mutarea prin inhibarea biosintezei sau a metabolismului ecdysonei, hormonul mutant juvenil. Folosit frecvent impotriva larvelor de molie si fluture.

Agenti sinergici / activatori

Inhibati monooxigenazele dependente ale polisubstratului de citocrom P-450 (PSMO) care impiedica degradarea substantelor toxice, sporind activitatea insecticidelor atunci cand sunt utilizate in concert; sinergistii si activatorii nu sunt insisi considerati toxici sau insecticide.

Antibiotice

Actioneaza prin blocarea GABA a neurotransmitatorului la jonctiunea neuromusculara; hranirea si depunerea oualor se opresc la scurt timp dupa expunere, in timp ce decesul poate dura cateva zile. Cea mai promitatoare utilizare a acestor materiale este controlul acarienilor de paianjen, frunzelor de frunze si al altor daunatori de sera greu de controlat.

Fumiganti

Actioneaza ca narcotice care se depun in tesuturile care contin lipide care induc narcoza, somn sau inconstienta; daunatorul afectat depinde de un anumit compus.

Anorganice

Modul de actiune depinde de tipul de anorganic: poate decupla fosforilarea oxidativa (arsenicale), inhiba enzimele implicate in producerea de energie sau poate actiona ca desicant. Grupul daunator depinde de compus (de exemplu, sulf pentru acarieni, acid boric pentru gandaci). 

Biorational

Grupati ca biochimici (hormoni, enzime, feromoni agenti naturali, cum ar fi regulatori de crestere) sau microbieni (virusuri, bacterii, ciuperci, protozoare si nematozi). Actioneaza ca atragatori, regulatori de crestere sau endotoxine.

Benzoiluree

Actioneaza ca regulatori de crestere a insectelor prin interferarea cu sinteza chitinei. Cea mai mare valoare consta in controlul omizilor si larvelor de gandac, dar este, de asemenea, inregistrat pentru molia tiganeasca si musca ciupercilor. Unele tipuri sunt cunoscute pentru impactul lor asupra nevertebratelor (specii reduse) si pentru etapele de viata timpurie ale pestelui de soare (greutate redusa) (Boyle si colab., 1996).

0 Shares
You May Also Like
Cum functioneaza turbosuflantele?

BlogCum functioneaza turbosuflantele?

Turbosuflanta este un element mecanic care indeplineste functia de a imbunatati atat performanta, cat si consumul motorului. Dupa…
Tipuri de brazi artificiali

BlogTipuri de brazi artificiali

Brazii artificiali de Craciun, pot fi de diferite tipuri: de pvc, sau polivinil, un material din care majoritatea…