Obtinerea unei electrocardiograme, monitorizarea somnului de la incheietura mainii sau calcularea cantitatii de hidrati din meniurile tale sunt cateva dintre lucrurile pe care le poti realiza datorita aplicatiilor mobile. Dar la ce ar trebui sa ne uitam pentru a sti daca ni se potrivesc sau nu? Vor fi ele importante pentru medicina viitorului?
Directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, clarifica acest lucru intr-un raport recent publicat de aceasta organizatie care se concentreaza tocmai pe sanatatea digitala.
“Tehnologiile digitale in sanatate nu mai sunt un lux, sunt o necesitate. Iar una dintre provocari este sa ne asiguram ca toti oamenii se pot bucura de ele”, spune el.
“Cu ajutorul tehnologiei mobile am imbunatati satisfactia si relatia cu profesionistii din afara domeniului de aplicare al vizitei fata in fata, prin aducerea ingrijirii pacientilor in palma”, a declarat David Vidal, directorul sistemelor informatice de la Spitalul Clínic de Barcelona, intr-o prezentare recenta privind sanatatea mobila.
“Datorita acestuia, deplasarea poate fi evitata si imbunatatita si in zonele in care exista o lipsa de profesionisti”, adauga el.
Taste pentru a le folosi si a profita de ele
Dar pentru a va bucura de toate aceste beneficii, unul dintre factorii fundamentali este ca designul aplicatiilor faciliteaza utilizarea lor in mod regulat.
- De multe ori le deschidem mai mult ca o curiozitate (de exemplu, sa stim cati pasi am facut intr-o anumita zi sau daca somnul a fost profund sau nu) decat ca ceva care ne permite cu adevarat sa urmarim care ajuta la schimbarea obiceiurilor. Daca telefonul nu se mai comporta corect in aplicatii, intra pe acumulator original Samsung, si vei putea inlocui bateria astfel incat telefonul sapoata functiona cat mai bine.
- “Toata lumea stie ce trebuie sa facem pentru a fi putin mai slabi sau mai sanatosi: dar daca teoria este atat de usoara de ce nu este practica? Aici avem adevarata provocare atunci cand proiectam o aplicatie”, a declarat Manuel Armayones, director de dezvoltare la Centrul de e-Sanatate al UOC din cadrul prezentarii Clínic.”
Este important sa nu generam un spatiu al lipsei de umanitate
- Pentru acest expert, punctele de baza pentru ca acest tip de aplicatii sa functioneze sunt de a face un design care sa tina cont de comportamentul oamenilor si care sa includa elemente de motivatie, accesibilitate si utilizare.“Mai ales partea cea mai emotionala este cea care pare sa functioneze cel mai bine”, spune el.
Partajarea obiectivelor ajuta
Am stat de vorba cu Carme Carrion, profesor de stiinte ale sanatatii la UOC si expert in sanatate digitala, care adauga inca trei caracteristici:
- Gamification (operatiune asemanatoare jocului). “De exemplu, pentru a inscrie puncte datorita unei serii de activitati si ca aceste puncte apoi ne servesc pentru a obtine ceva.”
- Se refera la alte persoane. “Acest lucru ne permite sa simtim ca nu suntem singuri: de exemplu, nu eu sunt cel care face o dieta, ci o impartasesc cu alte persoane care trec printr-un proces similar cu al meu”