Un generator electric, este un aparat realizat dintr-un monitor termic si un alternator de curent, iar aceste doua componente se monteaza pe un suport metalic, folosind suport antivibratii, si panou de comanda.
Aceste generatoare de curent, in functie de modelul ales, in functie de producator, dar si in functie de alti factori, pot avea putere diferita, iar puterea cea mai mica este de 1kVa, in timp ce puterea maxima a unui generator de curent, poate ajunge pana la cateva mii de kVa.
Privind modul de functionare al generatoarelor electrice, trebuie mentionat fpatul ca cestea functioneaza in baza principiului inductiei electromagnetice.
In momentul in care conductorul electric este miscat intr-un camp magnetic, acesta provoaca aparitia energiei electrice. In continuare, miscarea conductorului se transforma in energie electrica dintr-un camp magnetic.
Fiecare generator electric are o miscare de rotatie, care se realizeaza cu ajutorul unui motor care functioneaza pe baza arderii de benzina, daca discutam despre generatoarele mici, folosite in gospodarie.
In schimb, se pot gasi pe piata si generatoare mari, care genereaza curent electric, insa care functioneaza pe motorina, acestea avand si o putere mai mare in comparatie cu generatoarele care functioneaza pe baza arderii de benzina.
Atunci cand intentionezi sa iti cumperi un generator de curent electric, pentru ca in momentul in care apare o pana de curent, sa nu ramai fara curent acasa, ar fi indicat sa te orientezi spre un generator prevazut cu un motor care functioneaza in patru timpi, datorita faptului ca aceste generatoare sunt si silentioase, dar si puternice.
Atunci cand iti cumperi generatorul, trebuie neaparat sa cunosti puterea exacta instalata a acestuia, iar un alt amanunt pe care trebuie sa il ai in vedere, este acela ca de fiecare data, la pornire, aparatele electrice consuma mai multa energie si au nevoie de putere mai mare, decat in conditii normale.
Daca te intereseaza tipurile de generatoare electrice, atunci trebuie sa stii ca acestea sunt de doua tipuri, daca discutam despre modul in care ele se pot transporta. Astfel, avem generatoare electrice mobile (care se pot transporta), dar si generatoare electrice fixe.
Generatoarele mobile se pot transporta, insa au nevoie de instalare, si mai au nevoie si de alimentare cu combustibil. In schimb, generatoarele fixe nu au nevoie de transport, si pot sa fie mult mai usor folosite, putand deveni principala sursa de energie electrica a unei gospodarii sau a unei locuinte.
Daca stam sa discutam despre tipul de pornire al generatoarelor, atunci trebuie mentionat faptul ca se pot gasi generatoare cu pornire la sfoara, generatoare cu pornire la sfoara plus pornire electrica, sau generatoare care pornesc automat.
In functie de tensiunea pe care o furnizeaza, generatoarel pot sa fie monofazice si trifazice, iar in functie de sistemul de racire, se pot gasi generatoare cu racire pe baza de apa, sau generatoare cu racire pe baza de lichid, care sunt mai silentioase si mai rezistente in timp.
Asadar, acestea sunt cateva detalii pe care ar fi bine sa le cunosti inainte de a cumpara un generator, pentru a face alegerea corecta pentru nevoile tale.