Intel nu mai produce chipset-uri Atom, renuntand practic la piata de smartphone

0 Shares
0
0
0

Cei de la Intel par a fi pe punctul de a renunta complet la piata de smartphone-uri si tablete standalone, pierzand pe parcursul acestui proces mai multe miliarde de dolari. Cele mai bune piese telefoane, sunt pe AccesoriiGsm.ro.

Initial, compania a incercat sa se extinda pe aceste piete, dar acum renunta la dezvoltarea chip-urilor Atom, cu numele de cod Sofia si Broxton. Aceste chip-uri erau concepute pentru device-urile mobile, dupa cum ne-a confirmat un oficial Intel.

Chipset-urile pentru device-urile mobile sunt primele se pare, dintr-o serie mai lunga la care cei de la Intel doresc sa renunte, laolalta cu un plan major de restructurare si renuntarea la 12.000 de job-uri, la nivel global.

Resursele alocate pentru programele Broxton si Sofia vor fi mutate se pare catre “produse care pot aduce Intel castiguri semnificative si un avans in ceea ce priveste strategia”, dupa cum ne confirma tot compania, printr-un email oficial.

Roadmap-ul Intel pentru device-uri mobile se pare ca a suferit astfel o lovitura foarte puternica, o data cu renuntarea la dezvoltarea acestor chip-uri. Smartphone-urile si tabletele existente, dotate cu chipset-uri Intel au inceput sa-si arate varsta, fara ca utilizatorii sa aiba la dispozitie posibilitati reale de upgrade.

Intel renunta de asemenea la linia de chipset-uri pentru tablete Atom X5, cu numele de cod Cherry Trail, aceasta linie fiind inlocuita de procesoare Pentium si Celeron, cu numele de cod Apollo Lake, acestea adresandu-se mai degraba device-urilor hibride, decat tabletelor si smartphone-urilor.

Multi producatori din industria PC, aleg sa foloseasca arhitectura Intel Skylake Core M, in detrimentul Cherry Trail si asta din motive evidente, care tin de performanta generala. In viziunea celor de la Intel, tabletele nu mai sunt vazute ca facand parte dintr-o piata de sine statatoare (standalone) ci vor continua sa se transforme, destul de rapid.

Totusi, compania va continua sa suporte (prin drivere oficiale) chipset-urile deja produse pentru aceste tablete sau smartphone-uri.
Atom a fost un esec foarte costisitor pentru Intel.

Compania Intel a cheltuit miliarde de dolari pe business-ul cu device-uri mobile, dar nu a reusit sa detroneze leader-ul chipset-urilor de pe aceasta piata si anume ARM. Chipset-urile Atom sunt disponibile doar pentru cateva modele de smartphone, iar piata de tablete este in momentul de fata, intr-un declin pronuntat.

Producatorii de pc-uri, inlocuiesc in momentul de fata tabletele cu device-uri detasabile sau hibrizi. Linia de produse Atom, are deci probleme de ceva timp.

Chipset-urile Atom au fost initial foarte apreciate pe netbook-uri mai ales, dar norocul celor de la Intel s-a oprit aici. Nu au mai urmat nici un fel de update-uri (noi chipset-uri in gama), ultimele chipset-uri Atom pentru servere de exemplu, fiind lansate in 2013. Strategia mobila a Intel este axata in momentul de fata in principal pe retelele 5G.

Astfel, resursele care erau disponibile pentru dezvoltarea si productia chip-urilor Atom cu nume de cod Sofia si Broxton, vor fi acum folosite probabil pentru dezvoltarea de chip-uri si modem-uri 5G, care vor face posibila functionarea retelelor de acest tip.

0 Shares
You May Also Like
Cum functioneaza turbosuflantele?

BlogCum functioneaza turbosuflantele?

Turbosuflanta este un element mecanic care indeplineste functia de a imbunatati atat performanta, cat si consumul motorului. Dupa…
Tipuri de brazi artificiali

BlogTipuri de brazi artificiali

Brazii artificiali de Craciun, pot fi de diferite tipuri: de pvc, sau polivinil, un material din care majoritatea…