În medicina populară, există destul de multe rețete pentru vindecarea bolilor bronhopulmonare, dar nu mulți oameni știu ce proprietăți curative are siropul de brad. Acest sirop poate curăța și vindeca căile respiratorii atât ale adulților, cât și pe cele ale copiilor.
Siropul nu este deloc dificil de pregătit acasă. Este nevoie doar de puțină cunoaștere și timp. Siropul poate fi preparat din lăstari tineri de brad, conuri verzi și ace proaspăt recoltate. Lăstarii și conurile sunt recoltate la începutul primăverii.
Este foarte ușor să le deosebești. Lăstarii cresc chiar la vârfurile ramurilor și au ace moi, de culoare verde deschis. Lungimea acestor lăstari nu trebuie să depășească 7 centimetri.
Mugurii ar trebui recoltați în primăvară înainte de a se deschide. Lăstarii tineri diferă de conurile verzi bine comprimate. Dacă timpul este pierdut și nu a fost posibil să colectezi la timp lăstarii și conurile tinere, poți prepara sirop din ace. Se recoltează din ramuri proaspăt tăiate sau direct din copac.
În acest caz, ar trebui să începi să pregătești siropul cât mai curând posibil. Trebuie să colectezi materialul sursă din locuri îndepărtate de șosele și drumuri. Această condiție trebuie respectată cu strictețe, deoarece materia primă nu se spală înainte de prelucrare.
Rețete pentru Siropul de brad
Peste un kilogram de conuri de brad se toarnă 3 litri de apă rece și curată. Se pune pe foc și se fierbe un sfert de oră. Apoi, conținutul este lăsat să se răcească timp de două ore.
Apoi, conurile se filtrează, iar siropul scurs este lăsat să stea timp de 30 de minute și din nou este strecurat printr-un tifon. Se adaugă 1,5 kilograme de zahăr în infuzia purificată și se pune la foc. Siropul se fierbe 40 de minute. În acest timp, siropul se va îngroșa considerabil.
Sirop din muguri de brad – fără fierbere
Mugurii tineri sunt stivuiți într-un borcan de trei litri în straturi, stropind fiecare strat cu zahăr. Straturile trebuie să fie strânse între ele. Se umple borcanul cu muguri, aproximativ 2/3. Stratul de deasupra trebuie să fie zahăr. Borcanul este acoperit cu un capac și se introduce în frigider.
După 6-7 zile, mugurii vor lăsa un suc, care va dizolva parțial cristalele de zahăr. Printr-o sită căptușită cu tifon, siropul se lasă să se scurgă ceva timp la temperatura camerei, până se dizolvă cristalele de zahăr. Apoi, siropul finit este pus în sticle închise și se păstrează la frigider pentru depozitare.
Sirop de brad din conuri – fără fierbere
Conurile colectate sunt tăiate în 2 părți și se așează într-un castron adânc în straturi. Conurile se alternează cu zahărul. Stratul superior este zahărul. Acoperă partea superioară cu o placă și pune castronul în frigider.
O condiție importantă: conținutul nu trebuie amestecat. În decurs de o săptămână, conurile vor fi aproape complet acoperite cu un sirop dulce. Se scurge cu grijă printr-o sită fină într-o sticlă și se depozitează la rece.
Siropul de brad se folosește de 3 ori pe zi cu 15-20 de minute înainte de mese. Adulții pot lua siropul cu o lingură, iar copiii cu vârsta peste trei ani cu o linguriță.