Cum functioneaza un termostat de interior?

0 Shares
0
0
0

Un termostat functioneaza intotdeauna la fel. Se compune dintr-unul sau mai multi senzori care masoara, cel putin, temperatura din incaperile sau locuintele de incalzit si un dispozitiv care actioneaza asupra sistemului de incalzire, direct asupra cazanului sau asupra caloriferelor. Aceste doua elemente separate sunt conectate prin fire sau printr-o conexiune wireless, radio sau wifi.

Pentru cele mai vechi versiuni, un termostat inteligent Salus Controls pur si simplu porneste centrala imediat ce temperatura scade sub valoarea setata de utilizator si apoi o opreste atunci cand aceasta este depasita. Aceasta operatiune duce la pornire/oprire frecventa, care poate genera un consum excesiv de energie fara a asigura un confort termic optim.

Cele mai recente versiuni, in schimb, fac posibila reglarea puterii centralei sau modularea precisa a temperaturii si a cantitatii de apa care circula in fiecare calorifer. Impreuna cu mai multi senzori, inclusiv senzori de umiditate sau prezenta, aceste termostate de ultima generatie fac posibila variarea temperaturii camera cu incapere cu o precizie de neegalat.

Economii de energie de pana la 15% la facturile de incalzire

Se estimeaza ca un termostat eficient instalat pe o centrala recenta pentru a-si regla puterea poate economisi pana la 15% la facturile la incalzire, imbunatatind in acelasi timp confortul termic al unei locuinte.

Cum se instaleaza un termostat?

Pentru a instala un termostat, incepe prin a monta afisajul sau dispozitivul de control pe perete intr-o locatie usor accesibila. Apoi aranjati senzorul(i) conform urmatoarelor recomandari:

  • de preferat la 1,50 metri de sol;
  • la mai mult de un metru de o deschidere;
  • pe cat posibil departe de calorifere;
  • departe de lumina directa a soarelui;
  • departe de curenti.

Apoi trebuie sa conectezi termostatul la boiler sau la pompa de caldura. Cele mai recente sisteme sunt echipate cu o cutie de relee care le permite sa recunoasca instructiunile date de termostat. Pentru cazanele mai vechi, va trebui sa conectezi termostatul direct la circulator, astfel incat acesta sa poata porni sau opri sistemul de incalzire.

Tot ce trebuie sa faci este sa iti conectezi termostatul la electricitate pentru a-l face sa functioneze. In functie de model, poti face acest lucru fie pe borna de alimentare a cazanului, fie direct pe retea. Inainte de a incerca toate caracteristicile termostatului tau, testeaza-l pentru a verifica daca temperatura introdusa corespunde temperaturii masurate cu un termometru.

Cele mai simple termostate sunt usor de instalat singur. Pe de alta parte, pentru cele mai sofisticate modele si acoperite cu multi senzori, este de preferat sa incredintezi instalatia unui profesionist, electrician sau inginer termic.

Cum sa verifici compatibilitatea unui termostat cu sistemul de incalzire?

Intrucat oferta este vasta si producatorii dezvolta uneori asa-numitele sisteme „proprietate” care sunt compatibile doar cu produse de aceeasi marca, nu exista o regula absoluta in ceea ce priveste compatibilitatea unui termostat cu sistemul tau de incalzire. Cu toate acestea, vechimea centralei este adesea prohibitiva pentru instalarea unui termostat programabil cu reglare.

Pentru a spune simplu, termostatele de camera fara reglare se potrivesc cu majoritatea centralelor vechi cu o functie simpla de pornire/oprire. La termostatele programabile, in schimb, sistemul de incalzire trebuie sa ofere posibilitatea de a-si modula puterea.

0 Shares
You May Also Like
Cum functioneaza turbosuflantele?

BlogCum functioneaza turbosuflantele?

Turbosuflanta este un element mecanic care indeplineste functia de a imbunatati atat performanta, cat si consumul motorului. Dupa…
Tipuri de brazi artificiali

BlogTipuri de brazi artificiali

Brazii artificiali de Craciun, pot fi de diferite tipuri: de pvc, sau polivinil, un material din care majoritatea…